Reumatoloog Irene van der Horst - Bruinsma over Bechterew

Op 12 oktober is het WereldReumaDag. Wij vragen met de actie 'Behandel me als een dame' aandacht voor gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen, ook bij reuma spelen deze verschillen een belangrijke rol. Reumatoloog Irene van der Horst - Bruinsma is verbonden aan het VU medisch centrum in Amsterdam. Ze heeft zich gespecialiseerd in de ziekte van Bechterew, een reumatische aandoening, en heeft in het VUmc een kenniscentrum voor de ziekte opgericht. Bechterewpatienten uit de hele wereld weten haar inmiddels goed te vinden. Irene zet zich al enkele jaren in voor de erkenning van man-vrouw verschillen bij Bechterew.


Wanneer realiseerde jij voor het eerst dat er grote gezondheidsverschillen zijn tussen mannen en vrouwen en dat de gezondheidszorg deze onvoldoende (h)erkent?

“De druppel die bij mij de emmer deed overlopen was een confrontatie met een gerenommeerd Amerikaanse reumatoloog tijdens een internationale conferentie. Hij wilde niet erkennen dat vrouwen met bepaalde pijnsymptomen ook de Ziekte van Bechterew konden hebben, en was ervan overtuigd dat ze eigenlijk een andere diagnose moesten krijgen. Daar ben ik toen de discussie aangegaan en heb ik het onderwerp niet meer losgelaten.” 

Kan jij vanuit jouw specialisme een concreet voorbeeld noemen waar het belangrijk is dat we het verschil beter in gaan maken?

“Onlangs hebben we een studie gedaan waarbij we de data van grote farmaceutische bedrijven over de behandeling van de Ziekte van Bechterew opnieuw hebben geanalyseerd. In deze nieuwe analyses hebben we een onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen bij het effect van de behandeling. Voorheen waren deze resultaten op één hoop gegooid waardoor het niet bekend was of de behandeling net zo effectief was voor vrouwen als voor  mannen. Uit de nieuwe resultaten is gebleken dat de behandeling veel minder effect heeft bij vrouwen en dat vrouwen veel vaker overstappen naar andere behandelingen of helemaal stoppen met de behandeling omdat deze niet goed werkt bij hen. Dit is waardevolle informatie waar we goed naar moeten kijken. De volgende vraag die ik de komende periode ga onderzoeken is: hoe komt het dat vrouwen minder goed reageren op deze behandeling?”

Wat zou jij de vrouwen (en evt. mannen) uit de achterban van WOMEN Inc. mee willen geven over wat zij zelf kunnen doen om bij te dragen aan een gendersensitieve gezondheidszorg? 

“Het is eigenlijk heel simpel: bekijk het eens van een ander perspectief. We nemen vaak aan dat het verschil tussen mannen en vrouwen niet zoveel uitmaakt binnen de gezondheidszorg en dan denken we er ook niet over na. Maar pas als je ergens over begint na te denken begin je het te zien. Mijn advies zou zijn: ga er niet van uit dat het verschil tussen mannen en vrouwen er niet toe doet in de gezondheidszorg!”

 

»Bekijk de feiten over m/v verschillen bij reuma
 

Lees meer over de voorlopers in gendersensitieve gezondheidszorg