Delen

On)Gehoord: Knap voor een dik meisje

“Laat je horen!” is sinds onze oprichting één van de motto’s van WOMEN Inc. Omdat we geloven in de kracht van unieke stemmen en verhalen. Gelukkig worden die verhalen dikwijls omgezet in mooie films, boeken, series, liedjes, kunstexposities en andere vormen. Maar worden ze dan ook gehoord?

In de rubriek (On)Gehoord zet de redactie van WOMEN Inc. elke maand een boek, film of ander object in de schijnwerpers, waarvan wij vinden dat je die niet mag missen. Deze maand wordt het boek ‘Knap voor een dik meisje’ van Tatjana Almuli in het zonnetje gezet.

Geschreven door: Marjon Melissen

 

Ik ben er ondertussen zo aan gewend geraakt dat de media dikke mensen als karikatuur neerzetten, dat ik de tranen van blijdschap en opluchting niet kon tegenhouden toen ik het boek ‘Knap voor een dik meisje’ van Tatjana Almuli uit had. Ik voelde me gezien, gehoord en begrepen, in plaats van geridiculiseerd. En ik voelde me enorm jaloers. Want Almuli heeft het boek geschreven dat ik geschreven had willen hebben.

 

Als je het boek nog niet hebt gelezen: Tatjana Almuli is al haar hele leven dik en ontwikkelt in haar tienerjaren een eetbui eetstoornis. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Aan de hand van anekdotes uit haar leven beschrijft ze haar persoonlijke ontwikkeling, het effect van de reacties en commentaren die ze krijgt omdat ze dik is, en hoe ze uiteindelijk is gekomen waar ze nu is.

 

Complexe en tegenstrijdige emoties

Almuli’s stijl is het hele boek openhartig, met alle mooie en lelijke dingen die ze heeft meegemaakt uitgespreid voor ons. Ik vind het bewonderenswaardig hoe zij de relatie met haar familie beschrijft, namelijk ingewikkeld en niet altijd goed, maar wel altijd met empathie en liefde. Ze maakt heel veel complexe en soms tegenstrijdige emoties rondom haar eetstoornis en haar gewicht inzichtelijk op een pure en eerlijke manier.In deze interne conflicten herkende ik me het meest, want ik kamp met dezelfde eetstoornis als Tatjana. Ik wist tot een jaar geleden niet dat ik een eetstoornis had. Ik dacht namelijk dat er maar twee eetstoornissen bestonden; anorexia nervosa en boulimia. Dat zijn de twee eetstoornissen die altijd in de media te zien zijn, vooral met betrekking tot de problemen met pro-ana sites (sites waarop o.a. tips om zo snel mogelijk af te vallen worden gedeeld).

Nu weet ik dat er veel meer eetstoornissen bestaan (bijvoorbeeld ook orthorexia, waarbij je – kort door de bocht – extreem veel sport om het gegeten voedsel weer kwijt te raken). Het is belangrijk dat al deze eetstoornissen een gezicht krijgen. En dan geen meelijwekkende verhalen, maar een rauwe dosis realiteit. En dat doet Almuli fantastisch.

Geen seconde medelijden

Ik vind het enorm knap en een testament van het talent dat Almuli heeft, dat ik geen seconde medelijden met haar heb gevoeld terwijl ik haar boek las, maar dat ik wel meeleefde. Het is één van de eerste boeken die ik heb gelezen die empathie weet op te wekken voor dikke mensen zoals ik. Almuli is niet zielig. Dikke mensen zijn niet zielig. Ze verdienen respect en begrip en empathie, maar geen medelijden.Dit boek is dus niet alleen een heel fijn boek voor dikke mensen, maar ook voor mensen met een (eetbui) eetstoornis. Gesterkt door de persoonlijke verhalen van andere vrouwen wordt duidelijk gemaakt dat er duizend-en-één redenen kunnen zijn waarom iemand dik is (genetische aanleg, eetstoornis, medicijngebruik, mentale gezondheid en ga zo maar door).

Positieve representatie

Bij WOMEN Inc. hebben we het in de maand september altijd over het belang van representatie en positieve beeldvorming in de media. Daarom zijn we ook de podcast #ToenIkMijZag begonnen. ‘Knap voor een dik meisje’ is een enorm belangrijk boek dat bijdraagt aan oprechte en positieve representatie van dikke mensen. Want zoals Almuli laat zien: als je dik bent kan je een mooi, soms pijnlijk en waardevol leven lijden. Net als iedereen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Media
  • ...

(On)Gehoord: Yes, Please!

  • Actueel
  • Gezondheid
  • Financiën
  • Media
  • ...

Kijk Het WOMEN Inc. Jubileumfestival terug

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Het Werkt Niet: het systeem rond werk en zorg moet op de schop!

Bekijk meer