Olympische vrouwen in de schijnwerpers

Vandaag is de officiële opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Een mooie gelegenheid voor WOMEN Inc. om een aantal Olympische vrouwelijke boegbeelden onder de aandacht te brengen.

Boegbeelden uit het verleden
Sinds het jaar 1900 doen vrouwelijke sporters mee aan de Olympische Spelen, vele van hen hebben bijzondere prestaties geleverd. WOMEN Inc. zet er drie op rij:

De Nederlandse atleet Fannie Blankers-Koen heeft tijdens de spelen van 1948 vier gouden medailles gewonnen op het onderdeel horden en estafette. Omdat zij eveneens een moeder van twee kinderen was werd zij hevig bekritiseerd vanwege haar deelname.

Fanny Durack, een Australische zwemster werd tussen 1910 en 1918 beschouwd als de beste vrouwelijke zwemster ter wereld. Op de spelen van 1912 won ze goud op de 100 meter vrije slag.

De Amerikaanse tennisster Helen Wills, slaagde erin om op de Olympische Spelen in Parijs twee gouden medailles mee naar huis te nemen. Door deze prestaties werd zij een internationale bekendheid.

Kanshebbers in Sotsji
Vrouwelijke kanshebbers van de Olympische Winterspelen die vandaag van start zijn gegaan, zijn onder andere de schaatssters Ireen Wüst, Lotte van Beek, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra. Naast de vrouwelijke topschaatsers worden Nicolien Sauerbrij (snowboarden) en Yara van Kerkhof (shorttrack) ook genoemd als mogelijke medaillewinnaars.