Mooi artikel in GezondNU over Alliantie Gender & Gezondheid

GezondNU, een magazine over gezondheid, voeding en psyche, besteedt in de juni-editie aandacht aan verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg. In het artikel vertelt Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc., over de oprichting van de Alliantie Gender & Gezondheid. 
 
Daarnaast vertelt Alliantielid dr. Annelies Bos over het Handboek vrouwspecifieke geneeskunde en welke sekseverschillen het meest belangrijk zijn om te erkennen. "Klachten van vrouwen worden nu nog onvoldoende herkend, ze lopen de juiste behandeling mis", aldus Annelies.
 
Alliantielid Hedwig Vos vertelt over verschillen tussen mannen en vrouwen in de spreekkamer van de huisarts. "Mannen rapporteren over hun klacht, vrouwen maken er een verslag van met context en al", geeft Hedwig aan. Ze is huisarts en promoveert volgende maand op haar proefschrift over gender en preventie bij de huisarts.
 
In het artikel van GezondNU staan tips over hoe je meer uit je doktersbezoek kan halen:
  • Spaar klachten niet op, maar bespreek één, hooguit twee kwalen per consult. Vraag desnoods een vervolgafspraak waarin je later de andere klachten bespreekt.
  • Vrouwen hebben vaak meer tijd en aandacht van een arts nodig om goed hun verhaal uiteen te zetten. Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke patiënten de meeste tijd en aandacht krijgen van vrouwelijke artsen.
  • Vertel je verhaal zo helder mogelijk, zonder zelf allerlei verklaringen voor het hoe en waarom te geven.
  • Vraag je (huis)arts of hij/zij weet dat veel aandoeningen en medicatie bij vrouwen om een andere benadering vragen.

    Wil jij meer tips over op welke verschillen tussen mannen en vrouwen je moet letten als het gaat om ziekte en gezondheid? Sluit je dan aan bij WOMEN Inc. en blijf op de hoogte!