Jannet Vaessen aan tafel bij Radar over m/v verschillen in de gezondheidszorg

Heb jij altijd al meer willen weten over de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg? Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc., sprak 23 november bij het programma Radar over hoe belangrijk het is dat er meer erkenning komt voor verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg. Onze alliantieleden Yolande Appelman, interventiecardioloog, en Hester den Ruijter, onderzoeker en consultant experimentele cardiologie, vertelden in het programma over de verschillen tussen het mannelijke hart en het vrouwelijke hart. Ook vertelt een vrouwelijke patiënt wat voor impact die verschillen op haar hebben gehad. Lees in dit artikel wat WOMEN Inc. doet om te zorgen dat de gezondheidszorg voor vrouwen verbeterd.

Geschreven door: Berna Toprak


» Bekijk hier het item terug (vanaf minuut 21:20)

Gendersensitieve gezondheidszorg
Er bestaan grote verschillen in gezondheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen leven in slechtere gezondheid dan mannen. Om de kansen van vrouwen op het gebied van gezondheid te vergroten, streeft WOMEN Inc. naar een gendersensitieve gezondheidszorg. Dit betekent dat er erkenning komt voor de verschillen tussen mannen en vrouwen in gezondheid en deze worden meegenomen in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling. Daarmee verbetert de kwaliteit van de gezondheidszorg, de kwaliteit van leven van vrouwen en mannen, en worden er minder onnodige zorgkosten gemaakt. WOMEN Inc. heeft de Alliantie Gender & Gezondheid in het leven geroepen om te zorgen dat de gezondheidszorg voor vrouwen verbetert.
"Er valt nog een Wereld te winnen," zegt Wouter Bos tijdens onze talkshow over verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg bij VUmc Amsterdam. Samen zorgen we voor betere #zorgvoorvrouwen!

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Ook minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft haar steun uitgesproken voor het werk dat WOMEN Inc. met de Alliantie Gender & Gezondheid doet. De Kennisagenda Gender en Gezondheid, die ZonMw namens de Alliantie Gender & Gezondheid uitbracht in juni en overhandigde aan de minister, vormt de basis om meer erkenning te krijgen voor m/v verschillen in de gezondheidszorg. In de video zegt Schippers hierover: "We werken die verder uit, maken de agenda concreet en kijken wat nu als eerste moet worden uitgezocht en daar zullen we dan geld voor vrijmaken".Meer weten?
• Meer lezen over hart- en vaatziekten bij vrouwen? Kijk op de website van de Hartstichting
• Heb je specifieke vragen over hart- en vaatziekten? Neem contact op met De Hart&Vaatgroep. Infolijn: 0900 3000 300 op werkdagen van 09.00 - 13.00 uur.

Sluit je aan!
Zorg jij er samen met ons voor dat nog veel meer mensen pleiten voor de erkenning van m/v verschillen in de gezondheidszorg? Sluit je aan bij WOMEN Inc. en laat je horen!

» Sluit je aan!