Delen

Inclusieve Kinderboekenlijst

Van 6 oktober t/m 17 oktober is het weer Kinderboekenweek in Nederland. De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van ‘worden wat je wil’, om kinderen te laten zien dat ze alles kunnen worden wat ze willen en ze alvast kunnen dromen over later. Ter inspiratie heeft WOMEN Inc. een inclusieve kinderboekenlijst gemaakt met acht tips:

Mijn schaduw is roze

‘Mijn schaduw is roze’ is een prentenboek over genderidentiteit, zelfacceptatie, gelijkheid en diversiteit. De inspiratie voor het verhaal vond Amerikaanse schrijver Scott Stuart bij zijn eigen zoon: net als het hoofdpersonage is hij gek van prinsessen, feeën en dingen die doorgaans zogezegd ‘niet voor jongens’ zijn. Een boek voor een nieuwe generatie kinderen over thema’s als onvoorwaardelijke liefde, respect en positief ouderschap.

Prinses Arabella en de reuzentaart

Met haar boeken over zwarte prinses Arabella probeert Nederlandse schrijver Mylo Freeman meer diversiteit aan te brengen in de wereld van prentenboeken. Het veertiende Prinses Arabella boek is een nieuw, feestelijk verhaal. Prinses Omi, de oma van Arabella, is namelijk jarig. De andere prinsjes en prinsesjes kennen prinses Omi ook en ze willen haar graag verrassen met taarten!

Sara Snufje

De Britse Pip Jones en Sara Ogilvie schreven een kinderboek over Sara Snufje, die dol is op uitvinden. Echter mislukken haar uitvindingen altijd. Wanneer een kraai voor Sara op de grond valt, en de dierenarts zegt dat hij nooit meer zal vliegen, probeert Sara nieuwe vleugels voor de kraai te maken. Keer op keer gaat het mis, maar zal het Sara uiteindelijk lukken? Een verhaal over volhouden, ook al lukt het soms niet.

Eén grote familie

Dit verhaal gaat over Lucia en het hondje Kiko, die bezig zijn met de voorbereidingen voor een buurtfeest. Ze nemen je mee langs al hun buren, want ze zijn één grote familie. Het prentenboek van de Spaanse Elisande Roca gaat over het vieren van verschillende mensen en gezinssamenstellingen.

Mama is minister president

De moeder van Adam is minister president. Hij mag met de hele klas op bezoek in het Torentje. Maar Adam en zijn beste vriendin Kaat raken per ongeluk de groep kwijt en worden onverwacht onderdeel van een spannende ontknoping. Lukt het ze op tijd om het land te redden? Het boek van de Nederlandse Ody Neisingh en Marieke Visser is leuk én leerzaam voor kinderen.

Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes

Dit rebelse boek, origineel geschreven in het Italiaans door Elena Favili en Franscesca Cavallo, zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd – als schrijver, piraat of wiskundige. Met illustraties van 60 kunstenaars van over de hele wereld is dit boek een unieke uitgave boordevol inspiratie, speciaal voor iedereen die zijn eigen pad kiest. Dit najaar komt ook het nieuwe deel uit: Black Magic!

De brieven van Mia

Laila woont samen met haar moeder, zus en broertje in een asielzoekerscentrum. Als Laila voor een schoolopdracht de norse meneer Cohen moet helpen met huishoudelijke klusjes, heeft ze daar eerst helemaal geen zin in. Maar bij het opruimen van zijn stoffige zolder vindt ze een mysterieuze trommel vol met oude brieven. Laila begint nieuwsgierig te lezen over de Joodse Mia, die dapper in verzet komt tegen de nazi’s. Laila raakt vastbesloten te achterhalen wat er met Mia is gebeurd tijdens de oorlog. De Nederlandse schrijver Astrid Sy beschrijft in dit boek hoe Laila als een ware detective begint aan een spannende zoektocht.

Meer weten over de Kinderboekenweek? 

Bezoek de kinderboekenweek website

Klik hier

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
 • Actueel
 • Werk
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Media
 • ...

De Incomplete Stijlgids van WOMEN Inc.

 • Actueel
 • Media
 • ...

(On)Gehoord: Vlekkeloos

 • Actueel
 • Media
 • ...

Hé mediamaker, let op je woorden!

Bekijk meer