Delen

Gezondheidszorg op maat: wat betekent dat voor jou?

De afgelopen maanden stond de gezondheidszorg op zijn kop. Meer dan ooit werd duidelijk hoe belangrijk optimale zorg voor iedereen is. WOMEN Inc. zet zich al 8 jaar in voor gezondheidszorg op maat. Deze maand nemen we jullie mee in ons werk en delen we inzichten uit onderzoek, verhalen van ervaringsdeskundigen, good practices in de zorg en informatie over wat jij zelf kunt doen.

Het is inmiddels cliché geworden om een stuk of een gesprek op deze manier te beginnen en toch vat het ons gevoel goed samen: we leven in een rare tijd die niemand had voorzien. Ook wij startten 2020 vol goede moed en plannen om gendergelijkheid op de kaart te zetten en maatschappelijke verandering te realiseren. Zo ook binnen de gezondheidszorg: er stond een prachtig evenement op de planning over de rol van gender binnen de geestelijke gezondheidszorg, we waren hard aan het pleiten voor een vervolg op het belangrijke onderzoeksprogramma Gender en Gezondheid en we zouden de studio ingaan om nieuwe podcasts met indrukwekkende ervaringsverhalen op te nemen.

En toen stond alles stil. Ook wij verruilden ons kantoor voor ons huis en bleven zo veel mogelijk thuis. Want om zorg te kunnen blijven bieden, was het van groot belang dat de zorgvraag voor het zorgsysteem behapbaar bleef. Zodat iedereen die zorg nodig had en heeft, deze ook kan krijgen.

Langzaam wordt nu bekeken hoe we steeds meer kunnen en mogen, zonder dat de IC’s overspoelen of de reguliere zorg in de knel komt. Alles gebeurt in fasen en stap voor stap, want hoe de komende tijd eruit gaat zien blijft onzeker. We kijken als samenleving weer voorzichtig naar de toekomst en denken na over hoe deze vorm kan krijgen.

Gelijke kansen op goede gezondheid

Deze maand doen wij als WOMEN Inc. hetzelfde: we kijken weer voorzichtig naar de toekomst en zetten langzaam onze plannen voor een inclusieve gezondheidszorg voort. Al sinds 2012 zetten we ons in voor een zorg in Nederland die rekening houdt met verschillen tussen vrouwen en mannen. Doordat veel gezondheidsonderzoek van oudsher is gebaseerd op het mannenlichaam, weten we minder over het vrouwenlichaam en kunnen vrouwen niet altijd op passende zorg rekenen. Zo worden hartinfarcten bij vrouwen vaker gemist en melden vrouwen vaker bijwerkingen door medicijnen. Maar het werkt ook andersom: zo worden depressies bij mannen vaker gemist, omdat mannen dit op een andere manier uiten dan vrouwen. Door rekening te houden met genderverschillen, ontstaan er gelijke kansen op een goede gezondheid voor iedereen.

Gender is natuurlijk niet het enige dat een rol speelt bij zorg. Er zijn veel aspecten waarin we van elkaar verschillen: we zijn vrouw, man of willen niet in een hokje worden gestopt. We voelen ons seksueel aangetrokken tot iedereen, tot een bepaalde groep, of tot helemaal niemand. We verschillen in leeftijd, afkomst en maken andere dingen mee in ons leven. Door al deze verschillen heeft de ene persoon een groter risico op bepaalde gezondheidsproblemen dan de ander. Daarom vormen wij sinds 2018 samen met Rutgers en COC NL de Alliantie Gezondheidszorg op Maat, waarmee we kijken naar de rol van sekse, gender en seksuele oriëntatie bij gezondheid en hoe we van diversiteit de norm kunnen maken in de spreekkamer.

Wat betekent zorg op maat voor jou?

Het is dus belangrijk om rekening te houden met alle aspecten die ons uniek maken. In de afgelopen periode hebben we opnieuw gezien hoe cruciaal dit is. Zo bleek dat meer mannen dan vrouwen in het ziekenhuis werden opgenomen of overleden aan Covid-19. Tegelijkertijd zagen we dat vrouwen en homo mannen werden uitgesloten van medicijn- en bevolkingsonderzoeken, en dat er veel onduidelijkheid bestond over zorg voor mensen met een beperking en zorg rondom abortus. In toekomstig onderzoek – ook naar corona en een mogelijk vaccin of medicijn – is het daarom van belang om rekening te houden met verschillen tussen mensen of patiënten, zodat er uiteindelijk echt zorg op maat geboden kan worden.

Deze maand staat gezondheidszorg op maat dus centraal. We staan hier op verschillende manieren bij stil en willen graag ook van jou horen wat gezondheidszorg op maat voor jou betekent. Wanneer heb jij zorg ontvangen die echt paste bij jouw behoeften en die rekening hield met jou als persoon? Deel je gedachten en ervaringen via social media met #gezondheidszorgopmaat. En kun je nu al wat hulp gebruiken om zorg op maat te krijgen? Check dan de handige tips en informatie hieronder.

 

Meer informatie:

  • Benieuwd naar de zoektocht van anderen naar zorg op maat? Luister onze podcast ‘Komt een mens bij de dokter’. Host Angelique Houtveen ontmoet mensen die, hoe verschillend ze ook zijn, één ding met elkaar gemeen hebben: ze zoeken naar passende zorg. Er staan al vier prachtige afleveringen online en vanaf juni komen er weer nieuwe bij. » Beluister hier de podcasts
  • Sinds 2016 wordt er onderzoek uitgevoerd naar genderverschillen in de gezondheidszorg via ZonMw. Er zijn inmiddels 43 projecten gehonoreerd en op deze pagina kun je lezen, horen en zien wat er inmiddels uit dit onderzoeksprogramma is voortgekomen. En houd onze website in de gaten: vanaf nu interviewen we iedere maand een onderzoeker over de uitkomsten van een onderzoek!

Zelf aan de slag:

  • Hoe ga jij in gesprek met jouw zorgverlener? Heb jij het gevoel dat je alles tegen jouw dokter kan zeggen? En hoe bereid jij je voor op een gesprek? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om het gesprek wat makkelijker te laten beginnen of verlopen.
  • Ben je als zorgverlener geïnteresseerd in zorg op maat? Op deze pagina vind je meer informatie over initiatieven die zich inzetten met betrekking tot diversiteit in de zorg.
  • In aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar roepen we politieke partijen op zich in te zetten voor gelijke kansen voor iedereen. Ons 6-puntenplan ‘Stem Gendergelijkheid’ staat vol aanbevelingen om ervoor te zorgen dat gendergelijkheid goed vertegenwoordigd is in de toekomstplannen van de politiek. Eén van de punten gaat over gezondheidszorg, omdat wij vinden dat iedereen passende zorg verdient. Daarom roepen wij de politiek op om o.a. meer geld te investeren in onderzoek naar genderverschillen in de gezondheidszorg. Vind jij dit ook belangrijk? Help ons en sluit je aan bij de ruim 10.000 mensen die Stem Gendergelijkheid al hebben ondertekend! » Onderteken de petitie

 

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Gezondheid
  • ...

"We willen trans personen zorg op maat kunnen bieden."

  • Actueel
  • Gezondheid
  • ...

"Ik wil kijken naar hartziekten waarin vrouwen zijn oververtegenwoordigd."

  • Actueel
  • Gezondheid
  • ...

“Zijn migrainepatiënten gebaat bij de anticonceptiepil?”

Bekijk meer