Delen

FemCity x WOMEN Inc.: Menstruatiemythes

Afgelopen najaar sloegen FemCity en WOMEN Inc. de handen ineen. Samen met onder andere onderzoekers, politici en ervaringsdeskundigen gingen we in gesprek over gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. Op 9 november stonden menstruatiemythes centraal.

Bloeden, schommelingen en kramp

Menstruatie: menig mens maakt het maandelijks mee. Maar wat weten we er eigenlijk over en wanneer is het tijd om aan de bel te trekken? Bloeden, emotionele schommelingen en kramp horen er allemaal bij, is wat ons van jongs af aan verteld wordt. Toch is de vraag over waar de (pijn)grens ligt belangrijk. Doordat we weinig praten over bovengenoemde ongemakken en er nog veel kennis mist, kunnen klachten lang onbehandeld blijven en achterliggende aandoeningen niet worden herkend.

Niet voor niets duurt het gemiddeld ruim 10 jaar voordat endometriose, PCOS of PMDD bij mensen die menstrueren worden ontdekt. Dit alles terwijl de consequenties ervan niet mis zijn; (ondraaglijke) pijn, schijnbaar onverklaarbare klachten en regelmatig uitval of afwezigheid op werk, als ouder of in andere dagelijkse bezigheden. Hoe openen we het gesprek over hormonen, menstruatie, anticonceptie en hieraan gerelateerde klachten? En hoe zorgen we ervoor dat de zorg deze beter herkent en behandelt?

We spraken deze avond met Sofie Peeters (documentaire- en podcastmaker), Renate Schoorlemmer (huisarts), Anne Timmermans (gynaecoloog, chef de polikliniek gynaecologie Amsterdam UMC), Kim Barten-Meijerman (verpleegkundig consulent op het Hemofilie Behandel Centrum), Nanoah Struik (professioneel activist) en Laura Bas (jongerenambassadeur seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, Choice for Youth and Sexuality).

Highlights

Anne Timmermans: “Dit is iets wat 50% van de bevolking ervaart en sommigen hebben er echt last van, maar we weten er eigenlijk nog zo weinig over.”

Sofie Peeters: “Angstgevoelens staan wel op de bijsluiter van de pil, maar eigenlijk niemand – inclusief ikzelf – had er aan gedacht dat het zo’n impact zou kunnen hebben.”

Laura Bas: “Er wordt te weinig onderzoek gedaan naar menstruatie, omdat er een taboe op heerst. 50% van de vrouwen voelt zich vies als ze menstrueren.”

Renate Schoorlemmer: “Er komen gelukkig veel vrouwelijke huisartsen bij, dus hopelijk ook meer kennis en vragen over menstruatie binnen de sector.”

Nanoah Struik: “Menstruatie is geen vrouwending, geen mannending, maar een mensending.”

Kim Barten-Meijerman: “Een goed geheugensteuntje is de 7-2-1-regel. Menstrueer je langer dan 7 dagen, moet je vaker dan om de 2 uur je producten verschonen en heb je stolsels die groter zijn dan een 1 euromunt? Ga dan naar je huisarts en kijk of er hulp mogelijk is.”

Vragen uit de zaal

Er zitten veel vrouwen in de zaal, en geen tot weinig mannen. Hoe bereiken we de andere helft?

Anne Timmermans: “Ik heb ook mannelijke collega’s en ik heb het vertrouwen dat zij dezelfde kennis hebben. Je kunt kijken naar de opleidingen en je afvragen of deze inclusief en divers genoeg zijn. Maar maatschappijbreed gezien ligt die taak er in ieder geval voor ons allemaal. Zo ook op de school van mijn kinderen, het is belangrijk om dan al te beginnen met het verspreiden van kennis. Soms is dat confronterend, maar het is wel goed om het gesprek aan te gaan. En niet alleen met de meisjes. De oproep is dan ook: praat erover met de mannen in je omgeving.”

In hoeverre is er een verband tussen je menstruatie en de voeding die je eet?

Anne Timmermans: “Dat vind ik een moeilijke vraag. Er is te weinig kennis over. Er is over endometriose en voeding wel meer bekend, zoals het endometriosedieet. In het AmsterdamUMC is er ook een groep die daar specifiek onderzoek naar doet. Maar als je de vraag iets breder trekt: op het moment dat je menstrueert, verlies je bloed en dus ijzer. Maar die krijg je ook weer binnen, mits je een gemiddeld voedingspatroon hebt. Merk je dus dat je menstruatie uit de pas gaat lopen en is je voeding (onbewust) suboptimaal, dan kun je sneller een ijzertekort en last van moeheid hebben. Het algemene advies is daarom: gezonde voeding helpt je altijd. Het lijkt een dooddoener, maar het is wel waar.”

Renate Schoorlemmer: “Het is meer andersom. Vrouwen met ernstig over- en ondergewicht stoppen bijvoorbeeld ook met menstrueren. Als ze stoppen met menstrueren vraag ik ook naar het gewicht en of daar een verandering in is geweest. Aan jonge personen vraag ik ook of ze diëten.”

 

Hoe kijken jullie er tegenaan dat mensen rond hun 12e al aan de pil gaan? Want ik merk nu ik gestopt ben met de pil, dat mijn klachten weg zijn. Toen ik 12 was, kreeg ik de pil voorgeschreven tegen mijn acne. Ik vind het heftig dat dit zo jong begint en dat er weinig gesprekken gevoerd worden over alternatieven.

Anne Timmermans: “Ik zie dat er een tendens is dat de pil voorgeschreven wordt. An sich is het niet verkeerd om op jonge leeftijd de pil te nemen. Daar doe je niet veel kwaad mee. Maar dat wil ik nuanceren, want we weten niet goed wat er voor die jonge groep normaal of raar is. Ook uitblijven van menstruatie of acne, weten we nog niet genoeg over, dus daar moet op gefocust worden in onderzoeken. Daarnaast mag een menstruatie ook weer niet hinderlijk zijn, ziekteverzuim op school is dus ook niet ok. Het zit hem ook in voorlichting, en praten over de baarmoeder, de eierstokken, de menstruatie. De meeste scholen beginnen daar in groep 7 of 8 mee, maar soms ook al eerder op sommige scholen. Dan bereik je zowel jongens als meiden en leer je ze ook dat het normaal is om erover te praten.”

 

Renate Schoorlemmer: “Er is ook een website, anticonceptie.nl, waar je kan checken wat je wil en waar je je verschillende behoeftes in kunt vullen. En tegenwoordig wordt de pil niet meer snel voorgeschreven voor acne. Wat ook belangrijk is, is dat je een zwangerschap kunt plannen met anticonceptie. Dus we schrijven het ook voor om een tienerzwangerschap te voorkomen, en dan moet je ook wel kijken wat bij je past, maar het is wel goed om anticonceptie te gebruiken. Blijf daarna ook goed evalueren met je huisarts.”

 

Laura Bas: “Mijn speerpunten zijn uitgebreide seksuele vorming en daar is in Nederland ook nog heel veel behoefte aan. Vorming krijgt in Nederland nu een 5.8 dus dat mag hier echt wel toegevoegd worden. Voor toekomstige of huidige ouders: heb het erover met al je kinderen.”

 

Sofie Peeters: “Ik vind het ook moeilijk dat je op jonge leeftijd de pil krijgt. Het voelde voor mij bijna als een snoepje. Het is goed om te praten over alternatieven en ook met de huisarts te evalueren en met ouders te overleggen.”

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Gezondheid
  • Media
  • ...

FemCity en WOMEN Inc. in Pakhuis De Zwijger

  • Actueel
  • Media
  • ...

(On)Gehoord: Vlekkeloos

  • Actueel
  • Media
  • ...

Voorzitter NPO en directeur RTL gaan in gesprek over representatie van vrouwen op televisie

Bekijk meer