Drie vrouwen over hun #Meisjesdromen

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 november stonden wij op de Vrouw en Carrièrebeurs. Hier spraken we drie vrouwen over hun Meisjesdromen.

 

 

Wat was je meisjesdroom?

Siham (26): “Toen ik 16 was, moest ik een brief schrijven aan mijzelf over 10 jaar, over wat ik dan wilde doen. Ik schreef: ‘ik ben dan psycholoog, of doe in ieder geval iets met psychologie, ik ben dan getrouwd, ik heb dan een paar kinderen en doe dingen waarvan ik geniet.’”

 

Eugenie (36): “Ik wilde leerkracht of stewardess worden. In groep 4 had ik een juf die heel enthousiast en modieus was, ik keek erg naar haar op, dus ik wilde worden zoals zij.”

 

Rokhsareh (30): “Vroeger wilde ik bij een kinderdagverblijf werken!”

 

Wat doe je nu?

Rokhsareh: “Ik werk nu als IT’er, dus dat is heel wat anders.”

 

Siham: “Ik heb psychologie gestudeerd, maar ik ben begonnen op het vmbo-t. Uiteindelijk een mbo, hbo en universiteit. Ik heb een hele lange weg afgelegd. Mijn droom is uitgekomen!”

 

Eugenie: “Als je ouder wordt en meer leert over de wereld, veranderen je dromen. Ik ging naar de universiteit en raakte politiek betrokken. Zo heb ik uiteindelijk een project opgezet om analfabete vrouwen in een bepaald gebied in Suriname een cursus aan te bieden, zodat ze bijvoorbeeld hun naam leerden schrijven.”

 

Eugenie bij de WOMEN Inc. stand op de Vrouw en Carrièrebeurs 2017

 

Met welke vooroordelen heb je te maken gekregen?

Siham: “Toen ik op het mbo zat, had ik een docent die me min of meer uitlachte toen ik zei dat ik hbo wilde doen. Maar hiervan kreeg ik juist een enorme drang om mezelf te bewijzen!”

 

Rokhsareh: “Het bedrijf waar ik werk heeft een partnerbedrijf. Als daar soms mensen van langskomen bij ons op kantoor, lopen ze meestal meteen door naar de mannen, terwijl ze eigenlijk gewoon mij moeten hebben.”

 

Wat heeft je gemotiveerd om door te zetten?

Siham: “Misschien heel cliché, maar mijn moeder. Mijn moeder heeft best wel een moeilijke jeugd gehad, ze heeft beide ouders verloren op een hele jonge leeftijd. Daardoor heeft zij nooit de kans gehad om te gaan studeren. Maar ze heeft mij altijd gesteund en gemotiveerd om dat wel te gaan doen.”

 

Rokhsareh: “Ik kom uit Iran en daar is het eigenlijk heel gewoon voor meisjes om technische studies te gaan doen. Ik kwam er pas achter tijdens mijn Master opleiding in Nederland dat dat hier niet het geval was. Voor mij was het dus een best logische stap door te blijven leren om IT’er te worden.”

 

Eugenie: “Ik werkte lang bij verschillende vrouwenorganisaties, dus daar werkten ook veel andere vrouwen die mij hebben geïnspireerd.”

 

Siham: “Succesverhalen van moslima’s mij ook altijd enorm geïnspireerd. Vrouwen met een hoofddoek worden tegenwoordig vaak gezien als ‘onderdrukt’, terwijl we historisch gezien echt veel impact hebben gehad. Neem nou Fatima El-Fihriya, een moslimvrouw die de oudste en nog functionerende universiteit heeft opgericht. Dat moeten we nu verder oppakken.”

 

Rokhsareh op de Vrouw en Carrièrebeurs 2017

 

Wat is een gouden tip die je met andere vrouwen zou willen delen?

Siham: “Ook al lijkt iets heel ver weg, alles begint met een eerste stap. Je moet wel een begin maken.”

 

Rokhsareh: “Het gebeurt soms dat mannen op het werk foute grappen maken over vrouwen. Je hoeft hier niet in mee te gaan om geaccepteerd te worden.”

 

Eugenie: “Als je dochters hebt, zorg ervoor dat zij beter gewapend zijn tegen stereotypering en genderongelijkheid dan jijzelf misschien was of bent. Geef de lessen die je geleerd hebt door.”