Drie vragen aan gynaecoloog Dorenda van Dijken over anticonceptie

 

Het is Wereld Anticonceptiedag. Een goed moment om stil te staan bij de vorm van anticonceptie die jij momenteel gebruikt of in de toekomst wilt gaan gebruiken. De anticonceptiepil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel in Nederland (al wordt ook het spiraal steeds populairder). Maar er is meer dan de pil! Wij legden drie veelgestelde vragen over anticonceptie voor aan gynaecoloog Dorenda van Dijken.

 

Hoe bepaal je wat de beste vorm van anticonceptie is voor jou? 

"Welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past hangt af van allerlei factoren. Op o.a. anticonceptie.nl kun je een check doen die je laat nadenken over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past. Heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor iets mét of zonder hormonen? Wil je iets waar je dagelijks, maandelijks of juist helemaal niet aan moet denken? En vind je het belangrijk of het effect heeft op een probleemhuid of je menstruatie? Daarnaast is het belangrijk dat je je goed laat informeren door je huisarts en kan het helpen om bij vriendinnen te informeren welke vorm van anticonceptie zij gebruiken en hoe zij deze middelen ervaren."

 

Hoe betrouwbaar zijn verschillende vormen van anticonceptie?

“Condooms zijn nog steeds de beste niet-hormonale vorm van anticonceptie en de enige vorm van anticonceptie die ook beschermt tegen SOA's. Het gebruik van een Pessarium is iets minder betrouwbaar. De Mirenaspiraal en anticonceptiestaafje Implanon zijn de twee meest betrouwbare hormonale anticonceptiemiddelen. 'Voor het zingen de kerk uit' en periodieke onthouding heeft een geringe betrouwbaarheid. De eerste methode is niet betrouwbaar omdat in het voorvocht zaadcellen zitten, en de tweede methode omdat de menstruatiecyclus door allerlei omstandigheden verstoord kan worden. Zelfs sterilisatie is niet 100% betrouwbaar.”

 

Hoe zat het ook alweer?

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen éénfasepillen en pillen met meerdere fasen. De meest voorkomende anticonceptiepil heeft één fase, wat inhoudt dat alle pillen op een strip dezelfde hormonale samenstelling hebben. Als je een pil slikt met één fase, kun je zelf je menstruatie controleren. Je kunt kiezen voor een stopweek van 7 dagen, zodat je ongesteld wordt, of je kunt ervoor kiezen om deze over te slaan en de pil door te slikken. Sommige anticonceptiepillen hebben echter meerdere fasen: dit kan oplopen tot vier opeenvolgende fasen, waarin de hormoonsamenstelling per fase verschilt. Met deze pillen is er geen stopweek: je slikt de pil altijd door. Afhankelijk van het aantal fasen, verandert de hormonale samenstelling 2, 3 of zelfs 4 keer. Dit heeft als doel om de natuurlijke menstruatiecyclus zo goed mogelijk na te bootsen. (Bron: anticonceptie.nl)

 

Hoe zit het met verschillende generaties van anticonceptiepillen en het risico op trombose?

"Bij de anticonceptiepil is het risico op trombose vaak iets hoger dan bij niet-hormonale anticonceptiemiddelen en het hormoonspiraal (hierbij is er namelijk helemaal geen verhoogd risico). Daarnaast verschilt het risico ook per pilgeneratie. Er zijn in de afgelopen jaren veel nieuwe versies van de anticonceptiepil op de markt gekomen: er bestaan inmiddels 4 generaties. Bij pillen van de derde generatie is het verhoogde risco op trombose het grootst."

 

Het is vandaag Wereld Anticonceptie Dag. In het netwerk van WOMEN Inc. is veel kennis over anticonceptie en deze kennis delen we regelmatig via onze website. Nu zijn wij benieuwd: wat heb jij altijd al willen weten over de pil, het spiraaltje of een ander voorbehoedsmiddel? Laat het ons weten via xanne@womeninc.nl. Dan gaan wij het voor je uitzoeken en nemen we het dit najaar mee in de online updates over dit onderwerp!
 

 

Bezoek Gyn&Co of anticonceptie.nl voor meer informatie over ancticonceptie.