Delen

Maar liefst 43% van de zwangere werknemers krijgt te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Toch herkent maar een derde van hen hun ervaring als discriminatie. Je wordt bijvoorbeeld gediscrimineerd als je tijdens je sollicitatie wordt afgewezen omdat je zwanger bent. Of je krijgt geen salarisverhoging, contractverlenging of promotie als je in verwachting bent.

Waargebeurde verhalen

*De vrouwen uit de campagnevideo komen niet voor in de ervaringsverhalen.

Ervaring van Serena*

"Ik heb echt een minder fijne zwangerschap gehad hierdoor."

“Het heeft me veel stress gegeven. Op mijn werk ben ik onnodig veel tijd kwijt geweest aan alles regelen, steeds nieuwe voorstellen en planningen sturen. Ik was sowieso meer inzetbaar geweest als we alles meteen goed hadden geregeld: een rustruimte, extra pauzes, gewoon de dingen waar ik recht op had."

Ervaring van Maryam*

"Het lijkt alsof je opeens niet meer voldoet als je zwanger bent."

“Het woord zwangerschapsdiscriminatie zat wel snel in mijn hoofd. Ik wist meteen: dit kan niet, dit mag niet. Vervolgens ben ik gaan googelen wat je in zulke situaties kunt doen. Ik had niet meteen het idee om er juridisch iets mee te doen, maar ik wilde me wel goed informeren over mijn rechten en mogelijkheden."

Ervaring van Nina*

"Wat het lastig maakt is dat het sowieso een kwetsbare periode is.”

“Mijn contract liep af vlak voordat ik met verlof zou gaan. Mijn leidinggevende had gelukkig al geregeld dat ik verlenging zou krijgen, maar het was onduidelijk hoe we met mijn verlof zouden omgaan. De eerste keer dat ik vroeg of mijn verlenging zou kunnen aansluiten op mijn aflopende contract, werd ik bijna uitgelachen.”

Image of person

PODCAST ZWANGERSCHAP OP DE WERKVLOER

Hoe ervaren werknemers zwangerschapsdiscriminatie? Wij spraken 2 mensen die hun ervaring met ons wilden delen.

Luister hier hun verhaal

van de vrouwen wordt op de werkvloer gediscrimineerd tijdens de zwangerschap.

vrouwen wordt afgewezen bij een sollicitatie vanwege haar zwangerschap.

van de vrouwen loopt salarisverhoging, promotie of een opleiding van de werkgever mis door hun zwangerschap.

11%

van de vrouwen die zwangerschapsdiscriminatie ervaren trekt ergens aan de bel.

Tools bij zwangerschap op de werkvloer

Mag een zwangere werknemer onder werktijd naar de gynaecoloog? En heb je recht op salarisverhoging als je zwanger bent? Werknemers en werkgevers weten vaak niet wat hun rechten en plichten zijn bij zwangerschap op de werkvloer, ook al is veel hiervan vastgelegd in de wet. Daarom hebben wij het hieronder beknopt voor je opgeschreven.
Ik ben

Check, check. Dubbel check

Checklist belangrijke momenten

Hierin staan alle momenten tijdens je zwangerschap die je werkgever moet weten. Denk aan afspraken met de verloskundige of het opnemen van ouderschapsverlof.

Ga naar de checklist

Weet wat oké is en wat niet

Rechten en plichten op een rijtje

Tijdens je zwangerschap heb je rechten en plichten als het gaat om werk. Zo ben je vrijgesteld van onregelmatig werk en mag je niet worden ontslagen tijdens je zwangerschap.

Lees ze allemaal

Even ontspannen op die roze wolk

Soorten verlof

Tijdens en na je zwangerschap heb je recht op verschillende soorten verlof. Zo mag je op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en ouderschapsverlof.

Bekijk het overzicht

Een goed begin is het halve werk

In gesprek met je manager

Met de gespreksstarter bepaal je samen met je manager van welke rechten je gebruik wil maken tijdens je zwangerschap. Bijvoorbeeld of je extra pauzes of een rustplek op werk nodig hebt.

Open de gespreksstarter

Veelgestelde vragen

Herkennen discriminatie

Wat is zwangerschapsdiscriminatie?

Er is sprake van zwangerschapsdiscriminatie als een werknemer gediscrimineerd en benadeeld wordt omdat ze zwanger is, net moeder is geworden of een (mogelijke) kinderwens heeft. Dit is bij wet verboden.

Zwangerschap en moederschap mogen niet in het nadeel van de werknemer zijn bij een sollicitatie, promotie, beoordeling, contractverlenging, contractbeëindiging, opleiding of verlofregeling. Lees meer over zwangerschapsdiscriminatie.

Melding maken

Ik denk dat ik gediscrimineerd word, omdat ik zwanger ben of wil worden. Wat moet ik doen?

Bespreek dit eerst met je leidinggevende. Bereid dit gesprek goed voor door je rechten en plichten door te nemen. Loop je tegen muren op, omdat je je niet begrepen voelt? Vervelend! Zoek dan binnen jouw bedrijf de vertrouwenspersoon of ondernemingsraad op voor advies.

 

Als het niet lukt dit binnen jouw bedrijf op te lossen, dan kan je anoniem een melding doen bij het College voor de Rechten van de Mens of bij een antidiscriminatiebureau. Bij deze organisaties kan je ook terecht voor vragen, advies en algemene informatie.

Gesprek

Wanneer moet ik mijn werkgever vertellen dat ik zwanger ben?

Je bent als werknemer verplicht om je zwangerschap minimaal 3 weken voor het begin van je zwangerschapsverlof te melden aan je werkgever. In de praktijk geven werknemers vaak al eerder aan dat ze zwanger zijn. Zo heb je meer tijd om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld zwangerschapsverlof. En je wilt het natuurlijk ook gewoon van de daken schreeuwen. 

Solliciteren zwangerschap

Mag een werkgever vragen of ik zwanger ben of een kinderwens heb tijdens mijn sollicitatie?

Nee, een werkgever mag tijdens een sollicitatiegesprek alleen vragen stellen die belangrijk zijn voor de functie. Als je solliciteert ben je niet verplicht een werkgever te vertellen over je zwangerschap of kinderwens. Ook mag een werkgever geen vragen stellen over de (toekomstige) balans tussen werk en kinderen.

Ontslagen worden

Mag ik ontslagen worden tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap geldt een opzegverbod. De werkgever mag je dan niet ontslaan. Dit duurt tot 6 weken na de zwangerschapsverlof. Er zijn uitzonderingen, lees hier meer over via het Juridisch Loket

Aanvragen ouderschapsverlof

Mag een werkgever mijn aanvraag voor het ouderschapsverlof weigeren?

Ouderschapsverlof is wettelijk geregeld. Een werkgever mag dit niet weigeren, tenzij het verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. De werkgever mag alleen – in overleg – de verdeling van de werkuren weigeren. Lees meer over het ouderschapsverlof en een rechtszaak over het verlof.

Partners

Samen met partners spreken wij ons uit tegen zwangerschapsdiscriminatie.

 

De campagne #dikkebanendikkebuiken is mede mogelijk gemaakt door