Migraine is een complexe ziekte met wisselende symptomen. Wat kun jij doen als je denkt dat je misschien migraine hebt?
1. Houd een (hoofdpijn)dagboek bij om inzicht te krijgen in jouw migraine.
Er bestaan verschillende soorten dagboeken om inzicht te krijgen in jouw hoofdpijn- en migraineklachten. Kijk welke het beste bij jou past en neem het ingevulde dagboek mee naar je huisarts (of andere zorgverlener). Voorbeelden van hoofdpijndagboeken vind je onder andere op:
2. Denk je dat je migraine hebt? Ga dan naar je huisarts en vraag advies.
Bereid je bezoek goed voor met behulp van onze gesprekskaart.
3. Bepaal na het stellen van de diagnose samen met de huisarts de beste behandeling.
Behandelopties
Als je last hebt van migraine, is het nemen van medicatie een mogelijke behandeloptie. Het is voor mensen met migraine mogelijk om medicijnen in te nemen wanneer een migraineaanval optreedt, om deze aanval te bestrijden. Dit wordt een aanvalsbehandeling genoemd. Zo kan iemand met migraine vrij verkrijgbare medicatie bij de drogisterij of apotheek krijgen, zoals paracetamol. Als dit niet helpt, kan de huisarts advies geven over de dosering en moment van inname van de pijnstiller.
Werkt een verhoogde dosis van een pijnstiller niet voldoende, is het mogelijk om acute (hoofdpijnspecifieke) pijnmedicatie via de huisarts te verkrijgen, zoals NSAID’s of triptanen. Niet alle patiënten reageren hetzelfde op bepaalde medicijnkeuzes. Als een medicijn onvoldoende effect heeft of er te veel bijwerkingen optreden, kun je een ander soort geneesmiddel proberen. Dat betekent dat je kunt kiezen voor een triptaan, als een NSAID onvoldoende effect heeft. Heeft een bepaald merk triptaan onvoldoende effect, is het de moeite waard om andere triptanen ook te proberen.
Als je twee of meer aanvallen per maand hebt, zal de huisarts de mogelijkheid van preventieve behandeling bespreken. Deze (meestal dagelijkse) medicatie wordt gebruikt om te voorkomen dat aanvallen vaak optreden en zijn via de huisarts of neuroloog verkrijgbaar. Krijg je ondanks de preventieve medicatie toch een aanval, kun je op dat moment ook medicijnen voor een aanvalsbehandeling gebruiken. Verder is het mogelijk om doorverwezen te worden naar een andere specialist – zoals een (hoofd)pijnspecialist, psycholoog of fysiotherapeut (afhankelijk van het ziektebeeld) -, om andere behandelopties te bespreken. Hiervoor bestaan ook gespecialiseerde hoofdpijnneurologen en hoofdpijncentra.
Meer weten over behandelmogelijkheden? Bekijk ook de wegwijzer van Hoofdpijnnet en informatie over de Vereniging Nederlandse Hoofdpijncentra.