Overgang en Werk

In Nederland zijn er 1,8 miljoen werkende vrouwen ouder dan 45 jaar. Zij vallen in de leeftijdscategorie waarbij de overgang een rol speelt. Een grote misvatting over de overgang is dat vrouwen een duidelijke transitie zouden ervaren. De overgang kan namelijk tot 12 jaar duren. Gemiddeld komen vrouwen tussen hun 48e en 52e in de overgang maar ook jongere vrouwen kunnen in de overgang komen. 

 

Ongeveer 96% van de vrouwen in de overgang ervaart klachten, waarvan 63% deze klachten als ernstig ervaart. Klachten als stemmingswisselingen, slaapstoornissen, gewrichts- en spierklachten en nachtzweten komen veel voor. Dit laatste kan ook slaapproblemen veroorzaken. De vermoeidheid hiervan kan vervolgens het werkvermogen van vrouwen beïnvloeden. Wat veel verwarring veroorzaakt, ook bij artsen, is het feit dat veel aspecifieke klachten van de overgang lijken op klachten van overspannenheid en burnout. Onder deze klachten vallen bijvoorbeeld slaapproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies. Hierdoor worden vaak verkeerde diagnoses gesteld, waarbij ofwel alle klachten van een burnout op de overgang worden afgeschoven, of andersom, er geen rekening wordt gehouden met de overgang. Oplossingen voor problemen met de overgang op de werkvloer worden belemmerd door gecombineerde gender- en leeftijdsdiscriminatie, maar ook het zwijgen van vrouwen over overgangsklachten. Slechts 30% van werknemers in de overgang met klachten meld deze klachten aan haar leidinggevende. Schaamte en het taboe dat rond de overgang op de werkvloer heerst, zouden hier een grote rol spelen.  

 

Facebook Live over de overgang

Wat moet iedere vrouw weten over de overgang? Dit bespraken we live op Facebook met gynaecoloog Dorenda van Dijken en actrices, schrijvers en ervaringsdeskundigen Isa Hoes en Medina Schuurman. Gemist? Kijk 'm hier terug!

Passend werkgeverschap

De huidige arbeidscultuur van flexwerken, freelancen en tijdelijke contracten, maar ook van telefoons die nooit uitgaan, vraagt om onbeperkte beschikbaarheid van werkenden. De normwerknemer is daarom impliciet een onbeperkt beschikbare witte man met een altijd fit onproblematisch lichaam en zonder zorgtaken. Dit is een norm waar geen vrouwen en steeds minder mannen aan kunnen voldoen. Het is duidelijk dat vrouwspecifieke levensfasen niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Lees bijvoorbeeld Jeanne's verhaal over hoe haar werkgever meer rekening met haar had kunnen houden toen ze in de overgang terecht kwam. Juist door als werkgever oog te hebben voor deze vrouw-specifieke klachten, ze bespreekbaar te maken, en ondersteuning te bieden, kan ziekteverzuim worden voorkomen. WOMEN Inc. heeft laagdrempelige tips en adviezen opgesteld voor werkgevers om mee aan de slag te gaan.

 

Ga aan de slag met de tips en adviezen voor overgang en werk

Neem de overgang mee in je personeelsbeleid

Als we vrouwen in de overgang willen behouden, is het belangrijk dat de overgang gezien wordt door de werkgever. De twee belangrijkste redenen om als werkgever de overgang mee te nemen in het personeelsbeleid zijn: 

» Duurzame inzetbaarheid van werknemers: bedrijven die aandacht hebben voor de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, hebben daar direct voordeel van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.

» Kostenbesparing: in meerdere studies zijn de hoge kosten (door verzuim) van de overgang voor de werkgever en de samenleving aangetoond. Eenvoudige en goedkope werkplaatsaanpassingen kunnen verzuim voorkomen. 
 

Bron: Cijfers van deze pagina komen uit 'NTOG Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie & Gyneacologie. Hoe carrières tot stand komen.'