Wat kan jij doen?

Schaamte en onwetendheid staan goede zorg nog vaak in de weg, terwijl het voor goede zorg niet moet uitmaken wie je bent en wat je doet. Het doel van deze campagne is om het gesprek met je dokter te openen. Om te weten te komen hoe jij dit kunt doen, hebben we verschillende websites voor je op een rijtje gezet. 

Waar kun je terecht met vragen?

Vrouwspecifieke zaken    

WOMEN Inc. zet zich in voor de erkenning van de verschillen tussen mannen en vrouwen binnen de gezondheidszorg; in onderzoek, onderwijs, diagnose en behandeling.

Genderdiversiteit

Transgender Netwerk Nederland streeft naar betaalbare kwaliteitszorg op maat voor transgender personen. Ook bestaat er op hun website een meldpunt voor transgender-discriminatie.

LHBTI

COC Nederland komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). Ze zetten zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s in Nederland en het buitenland.

Jeugd & seksualiteit

Op het online platform Sense kunnen jongeren terecht voor al hun vragen over seks, verliefdheid, liefde en alles wat daarbij komt kijken. Op de website staat onder andere een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen.

Seksediversiteit

Het NNID behartigt de belangen van mensen met een intersekse-conditie en bevorderen de zichtbaarheid van deze mensen in de maatschappij.

Seksediversiteit

DSD Nederland komt op voor de belangen van mensen met een aangeboren variatie in de XY-sekse ontwikkeling en voor hun ouders of verzorgers.

Seksualiteit

Vind je het lastig om over seksualiteit te praten? Op seksualiteit.nl vind je tips ter voorbereiding op een gesprek met je huisarts en tips voor tijdens het gesprek. Ook is er extra informatie voor mensen met een ziekte of beperking.

In gesprek met je dokter

Op de website Begin een goed gesprek lees je hoe je de dokter helpt om jou nog beter te helpen. Je vindt er onder andere wat de dokter van jou wil weten en wat jij aan de dokter kunt vragen.

Hiv

De Hiv Vereniging zet zich in voor gelijke behandeling van mensen met hiv. Ze geven informatie, zorgen voor uitwisseling, behartigen belangen en bieden ondersteuning. Op de website staan onder andere ervaringsverhalen van mensen met hiv met de zorg.

Switchboard

Switchboard is de advies- en informatiedienst van COC voor de lesbische, homo, bi, transgender en intersekse gemeenschap in Nederland. Switchboard is van, voor en door de LHBTI+ gemeenschap en iedereen die vragen heeft rond seksuele oriëntatie en genderidentiteit, coming out, uitgaan, dating, relaties, asielzaken, discriminatie, religie & LHBTI of als je gewoon even je verhaal kwijt moet.

Kom je er niet uit met je dokter?

Ben jij op zoek naar een arts die open staat voor seksuele- en genderdiversiteit? Deze lijst LHBTI+ vriendelijke artsen van Roze in Wit kan je helpen. Ook Switchboard (een vrijwilligerstelefoon/chat en e-maildienst gefaciliteerd door COC Nederland) heeft een lijst met LHBTI-vriendelijke huisartsen.