Podcast 'Komt een mens bij de dokter'

In deze podcast hoor je verhalen uit de spreekkamer. Verhalen van mensen die door schaamte, onwetendheid, verkeerde aannames en hokjesdenken lang niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Host Angelique Houtveen ontmoet mannen, vrouwen, transgender personen, homo’s, lesbiennes, hetero’s en bi’s. Allemaal mensen die, hoe verschillend ze ook zijn, één ding met elkaar gemeen hebben: ze zoeken naar passende zorg.

Luister hier naar de afleveringen

"De geslachtsoperatie was nooit het einddoel."

Emma is een trans vrouw. Heel lang weet ze niet wat er met haar aan de hand is, dat er een naam voor is en een diagnose. Pas op haar 42ste besluit ze in transitie te gaan. Ze vertelt over haar transitie, die begint bij de huisarts en eindigt in een Thais ziekenhuis. Luister naar haar verhaal.

Luister naar de podcast

"Ik was altijd weer die homo"

Dirk was depressief, maar werd door de dokter naar huis gestuurd met het advies om maar eens wat vroeger naar bed te gaan. Zijn verhaal laat zien dat aannames (vrouwen zijn vaker depressief dan mannen) en onwetendheid (homoseksuelen blijken vaker depressief dan hetero’s) ervoor kunnen zorgen dat een diagnose lang uitblijft.

Luister naar de podcast

"ADHD is geen excuus, wel een verklaring"

Aan sommige ziekten en stoornissen kleeft een seksistisch randje dat verder reikt dan puur biologische man-vrouwverschillen. Nina vertelt in deze aflevering wat dat betekende voor haar diagnose.

Luister naar de podcast

“Een aspirientje en dan niet meer zeuren over menstruatiepijn”

Op een dag begint Miranda te bloeden uit haar navel. Na een jarenlange zoektocht langs verschillende specialisten krijgt ze, net als ruim 400.000 andere Nederlandse vrouwen, de diagnose endometriose. Ze vertelt hoe onwetendheid zorgde dat ze zo lang moest wachten op een diagnose en welke gevolgen dit heeft voor haar leven.

Luister naar de podcast

“De drempel is hoog om bij een psycholoog aan te kloppen.”

Noor heeft maandenlang hevige paniekaanvallen zonder te weten waardoor het komt. De huisarts doet het af als een fysiek probleem. Als ze publieke plekken steeds meer begint te vermijden, trekt ze opnieuw aan de bel. Uiteindelijk lukt het haar met de juiste hulp om open te zijn over haar mentale problemen. En over wat door de juiste therapie na jaren naar boven komt: dat Noor in haar vroege jeugd is misbruikt.

Luister naar de podcast

Andere verhalen

Met de verhalen die te beluisteren zijn in de podcast willen we de problemen aan het licht brengen waar mensen tegenaan lopen bij het bezoeken van de eerstelijnszorg (zorg waar je zonder verwijzing terecht kunt: o.a. huisarts, praktijkondersteuner en psycholoog). Dit gebeurt in veel gevallen omdat zij afwijken van de norm. Deze verhalen staan niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van een systeem. We spraken daarom met meer mensen, elk met hun eigen verhaal.   

Komen meer mensen bij de dokter

 

Met dank aan:

Emma, Dirk, Nina en Miranda die in alle openheid hun verhaal wilden vertellen in de podcast, host Angelique Houtveen en zorgprofessionals Ben Ruesink en Jacques Maas. 

Concept & Creatie: KesselsKramer
Fotograaf: Imke Panhuijzen
Sound Design: Thomas Peters
Marvin Jacobs - Creative Director Airborne
Michiel Cremers - Managing Partner Airborne
Lab-3 Studio