Zit je in de relatierollercoaster?

maandag 2 maart 2020
 

Hoge pieken, diepe dalen. Dan weer heel close, dan weer afstandelijk. Op de intens mooie momenten samen volgen hevige emotionele uitbarstingen. Ook al krijg je niet de liefde en aandacht waar je naar verlangt, toch weet je je emotioneel niet los te maken.

Als je je herkent in wat hierboven staat, is het mogelijk dat je in je relaties codependent gedrag inzet. Als kind heb je ergens de boodschap opgevangen dat je gevoelens er niet toe doen. Zo is het je tweede natuur geworden om wat er in jou leeft te ontkennen of te onderdrukken.

Vanuit deze verstoorde relatie met jezelf kijk je naar de buitenwereld om te ervaren wie je bent. Je richt je aandacht volledig op je partner, om de onrust in jezelf uit de weg te gaan. Zo kun je terecht komen in een destructieve relatie. De commotie die deze relatie teweeg brengt is namelijk een prima afleiding van je eigen pijn.

Zo’n relatie voelt voor jou heel vertrouwd, doordat je in je jeugd ook te maken hebt gehad met emotionele onveiligheid. En emotioneel beschikbare partners? Die vind je maar saai! Je bent gewend aan het drama van aantrekken en afstoten en dit continue gevoel van stress verwar je met liefde.

De weg hieruit

Zodra je inzien wat je eigen aandeel is in het aantrekken van destructieve relaties, heb je al de helft gewonnen. De volgende stap is stoppen met de strategieën die je hierbij inzet, bijvoorbeeld: je stopt met pleasen. Hierdoor verlaat je je comfortzone en maak je contact met de gevoelens van onrust die dat oproept.

Telkens als het verlangen naar een emotioneel niet beschikbare partner omhoogkomt, zit er een ander verlangen onder. Daar zorg voor dragen, is zelfliefde in actie.