Stappenplan

Binnen 5 minuten doorloop je deze vijf stappen om meer inzicht te krijgen in je pensioen via Mijnpensioenoverzicht.nl! Daarnaast houd je actiepunten bij die van toepassing kunnen zijn op jouw situatie. 

 

 

 

STAP 1: INLOGGEN

Ga naar www.Mijnpensioenoverzicht.nl en klik op ‘Bekijk mijn pensioenoverzicht’. Log in met je DigiD. Je pensioengegevens worden opgehaald. Heb je nog geen DigiD, vraag deze dan eerst aan. Ga daarna door naar Stap 2.

STAP 2: GEGEVENS INVULLEN

Je bent nu ingelogd op Mijnpensioenoverzicht.nl. Je ziet eerst waar jij tot nu toe pensioen hebt opgebouwd. In de volgende stap zie je pas hoeveel pensioen dit is. Voor een goed overzicht wil Mijnpensioenoverzicht.nl weten of jij een partner hebt. Zet een vinkje bij jouw levenssituatie. En vul daarna jouw huidige netto inkomen per maand in. Je kunt dit vakje ook open laten. Als je dit gedaan hebt, klik dan op ‘Naar pensioenoverzicht’ en ga door naar Stap 3.

STAP 3: TOTAALOVERZICHT

Mijnpensioenoverzicht.nl laat op deze pagina eerst het verwachte bedrag, netto per maand inclusief AOW, zien. Wanneer je naar beneden scrollt zie je meer informatie over jouw pensioen, bijvoorbeeld vanaf welke leeftijd je AOW ontvangt. Als je klikt op het tabblad ‘Tot nu toe opgebouwd’ kun je zien hoeveel jij tot nu toe hebt opgebouwd. Deze bedragen kunnen veranderen als er iets verandert in je privé- of werksituatie. Heb je een partner? In Stap 4 wordt meer uitgelegd over jullie gezamenlijke pensioen.

Actiepunten stap 3

  • ACTIEPUNT:
    Vroeger kreeg je vanaf je 65e verjaardag een AOW-uitkering. Dat is veranderd. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. De leeftijd waarop jij AOW krijgt is afhankelijk van je geboortedatum. Check hoe dit voor jou zit en bereken je AOW-leeftijd op de site van de Sociale Verzekeringsbank.

 

  • ACTIEPUNT:
    Als je in het buitenland hebt gewoond of dit in de toekomst gaat doen, kan dit gevolgen hebben voor jouw AOW. Als dit voor jouw geldt, is het belangrijk om dit goed uit te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld op de site van de Sociale Verzekeringsbank.Ben je niet in Nederland geboren? Dan kan dit ook gevolgen hebben voor je AOW. Op de site van Rijksoverheid staat meer informatie.

 

  • ACTIEPUNT:
    Heb jij pensioen opgebouwd bij een oude werkgever en mis je die in dit overzicht? Dan is dat belangrijk om uit te zoeken. Je kunt zelf contact opnemen met jouw pensioenuitvoerder of oude werkgever om te vragen naar de pensioenregeling. Als je niet meer weet of en zo ja waar je in het verleden pensioen hebt opgebouwd, neem dan contact op met de Servicedesk van Mijnpensioenoverzicht: 020 – 751 28 70 of via info@mijnpensioenoverzicht.nl.

 

  • ACTIEPUNT:
    Wil je weten of het bedrag dat je nu op Mijnpensioenoverzicht.nl ziet voldoende is om van te leven als je met pensioen bent? Hoeveel inkomsten je straks nodig hebt als je met pensioen gaat hangt onder andere af van je eigen wensen en benodigdheden. Hoe eerder je weet wat jouw wensen zijn en wat je nodig hebt, hoe eerder je hier rekening mee kunt houden. Als je een partner hebt, kijk dan wat jullie samen opbouwen en welke wensen jullie hebben voor de toekomst. 

 

  • ACTIEPUNT:
    Bij indicatief pensioen bouw je een pensioenkapitaal op, waarmee je bij na het stoppen met werken pensioen aankoopt voor jezelf en eventueel voor je partner. De hoogte van dit pensioen is dus nog niet zeker. Het getoonde bedrag is een voorbeeld dat je pensioenuitvoerder voor je heeft berekend. Neem contact op met je pensioenuitvoerder om de meest recente indicatie te krijgen.

 

STAP 4: GEZAMENLIJK PENSIOEN

Heb je een partner? Dan is het ook belangrijk om te weten hoe jullie er samen voor staan. Via het tabblad ‘Mijn gezamenlijk pensioen’ kun je zien wat jij en je partner naar verwachting gezamenlijk aan pensioen gaan ontvangen. Je partner moet hiervoor ook even inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl!  

Het kan zijn dat jij of jouw partner straks te weinig pensioen krijgt. Die kans is groter als jijzelf of je partner weinig of geen inkomen heeft. Als je een ex-partner hebt, heeft hij of zij bovendien ook recht op een deel van het nabestaandenpensioen. Dit wordt dan van de uitkering aan je huidige partner afgetrokken. Ook verandering van baan kan van invloed zijn op de hoogte van je partnerpensioen. Lees in stap 5 hoe je meer informatie kunt verkrijgen voor als jouw situatie verandert.

Actiepunten stap 4

  • ACTIEPUNT:
    Als je een pensioenregeling hebt, heeft je partner vaak recht op een uitkering als jij zou overlijden. Dit heet partnerpensioen of nabestaandenpensioen. Woon je samen maar ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan is het belangrijk om je partner aan te melden bij je pensioenuitvoerder.
    De pensioenuitvoerder vraagt vaak om een samenlevingscontract wanneer je je partner aanmeldt. Je kunt hierin afspraken maken over wat jullie met de opgebouwde pensioenrechten doen als jullie ooit uit elkaar zouden gaan. Bijvoorbeeld dat je het opgebouwde pensioen in dat geval samen deelt.

STAP 5: WAT ALS MIJN SITUATIE VERANDERT

Onderaan de pagina van Mijnpensioenoverzicht staan artikelen waarin uitgelegd wordt wat de invloed van mogelijke veranderingen in jouw leven is op jouw pensioen. Denk aan een nieuwe baan, samenwonen, trouwen of scheiden. Je kunt zien hoeveel jouw eventuele partner en kinderen krijgen als jij komt te overlijden. Je kunt ook zien wat werkloos worden of uit dienst gaan betekent voor de hoogte van je pensioen.

Daarnaast heeft pensioenexpert Pauline Koopman in onderstaande artikelen van WOMEN Inc. meer uitleg gegeven over onder andere samenwonen, scheiden, een nieuwe baan krijgen en het kopen van huis en wat de invloed daarvan is op jouw pensioen. Als je bijvoorbeeld besluit minder te gaan werken, bijvoorbeeld omdat je kinderen krijgt, ga je ook minder pensioen opbouwen. Wees je hier ook bewust van als je overweegt minder te gaan werken. Of als je recht hebt op een deel van het ouderdomspensioen van je ex na de scheiding moet je via www.rijksoverheid.nl een formulier downloaden. Dit formulier heet: ‘Mededeling van scheiding in verband met verdeling van het ouderdomspensioen’. Stuur dit formulier binnen 2 jaar na de scheiding naar de pensioenuitvoerder van je ex! Dan zullen zij in de toekomst het geld rechtstreeks naar jou overmaken. Als je dit niet doet vervalt je recht op automatische uitbetaling. De ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd moet het dan zelf overmaken.

Actiepunten stap 5

  • ACTIEPUNT:
    Lees de artikelen die voor jouw van toepassing zijn goed door en schrijf eventueel op of er nog dingen zijn die geregeld moeten worden voor jouw nieuwe situatie.