Alles over pensioen: begrippenlijst en veelgestelde vragen

Waar vind ik informatie over wat ik tot nu toe aan pensioen heb opgebouwd?

Met het stappenplan I Love Pensioen krijg je in vijf stappen inzicht in jouw pensioen. Je doorloopt met het stappenplan de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Hier zie je de hoogte van jouw opgebouwde pensioen en AOW. Daarnaast vind je er meer informatie over de invloed van levensgebeurtenissen op jouw pensioen. Elke verandering kan hier namelijk invloed op hebben. Bijvoorbeeld het krijgen van een nieuwe baan, samenwonen, trouwen of kinderen krijgen.

Wat is AOW?

AOW staat voor: Algemene Ouderdomswet. Dit is een basispensioen die iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond opbouwt. De Sociale Verzekeringsbank regelt dit voor jou. Tot voor kort werd AOW uitbetaald aan mensen die 65 jaar waren geworden. De komende jaren gaat deze leeftijd in stappen omhoog.

Vanaf wanneer krijg ik AOW?

De leeftijd vanaf wanneer jij AOW krijgt, hangt af van je geboortedatum. Bekijk jouw leeftijd meteen in jouw pensioenoverzicht!

Wat zijn pensioenuitvoerders?

Als je werkt of hebt gewerkt is de kans groot dat je naast het basispensioen (AOW) ook via jouw werkgever spaart voor je pensioen. Dit pensioen wordt beheerd door een pensioenuitvoerder. Log met je DigiD in op Mijnpensioenoverzicht.nl om te zien bij welke pensioenuitvoerder(s) jij pensioen opbouwt!

Ik mis een pensioenuitvoerder in mijn pensioenoverzicht, wat moet ik nu doen?

Als je bent ingelogd op mijnpensioenoverzicht.nl en een pensioenuitvoerder mist of denkt te missen is dat belangrijk om uit te zoeken. Je kunt zelf contact opnemen met die pensioenuitvoerder of je (oude) werkgever om te vragen naar de pensioenregeling. Lees meer over hoe je kunt achterhalen of je nog ergens pensioen hebt opgebouwd.

Ik heb een ‘indicatief’ pensioen op mijn overzicht staan, wat is dat?

De hoogte van dit pensioen is dus nog niet zeker, vandaar ‘indicatief’. Het getoonde bedrag is een voorbeeld dat je pensioenuitvoerder voor je heeft berekend, dit bedrag is afhankelijk van rentetarieven. Je vindt hier nog meer informatie over indicatief pensioen.

Welke gebeurtenissen hebben invloed op de hoogte van mijn pensioen?

Eerder stoppen of langer werken, werkloos worden, een nieuwe baan krijgen, arbeidsongeschikt worden, samenwonen, trouwen of geregistreerd partnerschap, kinderen krijgen en scheiden. Deze levensgebeurtenissen kunnen allemaal van invloed zijn op jouw pensioen! Log in op mijnpensioenoverzicht.nl om te zien wat er gebeurt als jouw situatie verandert. Lees ook de interviews met pensioenexpert Denise Land over pensioen en: scheiden, samenwonen, het kopen van een huis en het vinden van een nieuwe baan.

Wat is het partnerpensioen?

Het pensioen voor de achterblijvende partner. Wordt uitgekeerd vanaf je overlijden tot het overlijden van je partner. In het verleden sprak men van weduwepensioen en later ook van weduwnaarspensioen. Tegenwoordig wordt de term partnerpensioen, of de term nabestaandenpensioen, gebruikt als verzamelnaam voor alle pensioenen voor de achterblijvende partner, of dit nu een huwelijkspartner is of niet. Ga je samenwonen? Lees dan hier wat je allemaal moet regelen! Om te zien hoeveel pensioen jij van je partner krijgt, moeten jullie even samen inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl!

Ik ben gescheiden of van plan om te gaan scheiden. Waar moet ik dan op letten voor mijn pensioenopbouw?

Als je getrouwd bent (geweest) heeft je (ex-)partner vaak recht op een deel van jouw pensioen of andersom. In principe krijgen jullie allebei de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat jullie getrouwd waren. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je ook welk deel van jouw pensioen eventueel aan je partner wordt uitgekeerd. Let op dat je na een scheiding twee jaar de tijd hebt om de scheiding bij jullie pensioenuitvoerder te melden.

Ik ben ZZP’er en wil pensioen opbouwen. Wat kan ik het beste doen?

Als ZZP’er heb je op dit moment nog geen mogelijkheid om pensioen op te bouwen in een pensioenfonds. De fiscale mogelijkheden voor pensioenopbouw zijn voor ZZP’ers anders dan voor werknemers. Maar er zijn wel verschillende opties om pensioen op te bouwen, buiten pensioenfondsen om. Voordat je een keuze maakt over de wijze waarop je pensioen wilt opbouwen, is het verstandig goed alle voors en tegens van de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af te wegen.

Welke opties heb ik als ZZP’er voor het opbouwen van pensioen?

Als ZZP’er heb je de volgende mogelijkheden: je kunt sparen bij een verzekeraar (een verzekerde lijfrente), sparen via een bank (spaarlijfrente, ook wel banksparen genoemd) of sparen bij een beleggingsinstelling (een beleggingslijfrente). Log ook even in op mijnpensioenoverzicht.nll om te zien of je in het verleden al pensioen hebt opgebouwd via een werkgever!

Ik werk nu 32 uur. Maakt het voor mijn pensioenopbouw veel verschil als ik 36 uur ga werken?

Het aantal uur dat je werkt heeft inderdaad invloed op je pensioenopbouw. Naar rato van je aantal uren dat je werkt bouw je pensioen op. Als je minder gaat werken of een nieuwe baan vindt, denk dan ook aan je pensioen! Lees hier meer over waar je dan op moet letten.

Hoe weet ik of ik een pensioentekort heb?

Of je een pensioentekort hebt, is niet zo makkelijk te zeggen. Hoeveel inkomsten je nodig hebt als je straks met pensioen gaat, hangt onder andere af van je eigen wensen. Hoe wil je leven als je met pensioen bent? Wil je misschien eerder stoppen met werken? Heb je straks nog schulden die je moet afbetalen, bijvoorbeeld door je hypotheek? Hoe eerder je weet wat jouw wensen zijn en wat je nodig hebt, hoe eerder je hier rekening mee kunt houden. Dan kun je misschien vanaf nu elke maand geld opzij te zetten voor later. Als je een partner hebt, vergeet dan niet samen in te loggen op mijnpensioenoverzicht.nl om te zien wat jullie samen opbouwen. Dan kun je ook samen nadenken en dromen over de toekomst.

Mijn werkgever heeft niets geregeld voor mijn pensioen. Wat nu?

Er zijn bedrijven die niks regelen voor werknemers. Zij betalen dan meer bruto salaris uit en laten het aan jou over wat je daarmee doet. Je kunt ervoor kiezen om zelf pensioen op te bouwen, door bijvoorbeeld een spaarrekening te openen. Pensioenexpert Denise Land legt hier meer uit over het vinden van een nieuwe baan en jouw pensioen.

Wat is waarde overdracht?

Je kunt je ‘oude’ pensioen meenemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Dat heet ‘waardeoverdracht’. Hoe weet je wat in jouw situatie het beste is? Je vraagt de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever wat je voor je ‘oude’ pensioen krijgt. Anders gezegd: je nieuwe pensioenuitvoerder vertaalt het door jou meegenomen pensioen in een aantal opbouwjaren volgens de nieuwe pensioenregeling.

Wat is het verschil tussen een bancaire lijfrente en een verzekeringslijfrente?

Bij overlijden komt de overlijdensrisico dekking toe aan de begunstigden en en bij bancair aan de erfgenamen. Successieplanning moet via het testament. Een levenslange uitkering is bij bancair niet mogelijk. Er moet altijd een einddatum worden bepaald. Levenslang is bij een verzekeraar ook echt levenslang. Bij overlijden moet een verzekering een nabestaandenlijfrente zijn bedongen, anders vervalt het geld aan de maatschappij. Lijfrente spaarrekeningen vallen tot € 100.000,- (op dit moment) onder het depositogarantiestelsel.

Waar vind ik een betrouwbare en onafhankelijke financieel adviseur?

Op de website mijngeldzaken.nl kun je inzicht krijgen in jouw geldzaken. Je kunt er ook tips krijgen over hoe je jouw situatie kunt verbeteren en in contact komen met adviseurs.