• WOMEN Inc.
   
  Wij vergroten de kansen van vrouwen op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. En streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren.
 • Nieuws & Agenda
   
  • Waarom de afbraak van ons onderwijs ook een vrouwenonderwerp is
  • Masterclass: 'Wat is de winst van werkgeluk'
  » Lees het laatste nieuws!
 • Doe mee!
   
  Deel je verhaal op het Podium, plaats een oproep op het Prikbord of test jezelf. Sluit je aan bij het snel groeiende en diverse WOMEN Inc. netwerk.
 • aanTafel
   
  ❝ Inspirerend ❞ | ❝ Leerzaam ❞
  ❝ Bijzonder ❞ | ❝ Zeer waardevol ❞
  Schuif aanTafel, ga in gesprek over doel, lef & netwerk en ervaar het zelf!

Waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is

7 maart 2018

Waarom is internationale vrouwendag nog steeds nodig

Foto: Kiddo van der Veen

Redactie WOMEN Inc.

 

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland valt je misschien niet altijd op. In Nederland hebben vrouwen al bijna 100 jaar kiesrecht, gelijke toegang tot onderwijs, en bestaan er antidiscriminatiewetten. Ook kunnen vrouwen deelnemen aan de arbeidsmarkt, is er seksuele vrijheid en zijn zorg- en huishoudelijke taken vaak niet alleen meer de verantwoordelijkheid van vrouwen. Toch is Internationale Vrouwendag nog hard nodig. Dit blijkt uit cijfers en persoonlijke ervaringen van vrouwen.

 

Gelijkheid nog niet bereikt in Nederland

 • Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen is Nederland in één jaar tijd gezakt van plaats 16 naar plaats 32.
 • Veel vrouwen in Nederland (48.4 procent) zijn niet financieel onafhankelijk. Dit tegenover 73,8 procent van de mannen, die wel onafhankelijk zijn. 
 • Mannen en vrouwen verdienen vandaag de dag nog steeds niet hetzelfde. Het gemiddelde loonverschil is 16,1 procent.
 • Vrouwen besteden twee keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken (kinderen, mantelzorg) als mannen. Hoewel de helft van de stellen met kinderen werk en zorg gelijk zouden willen verdelen, doet slechts 18 procent dit.
 • In 2017 was 11,7 procent van de bestuurders (die de dagelijkse leiding hebben) vrouw. Terwijl een wettelijk streefcijfer voorschrijft dat dit in 2019 20 procent moet zijn. Ook in de politiek zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. In de Tweede Kamer is maar 35 procent vrouw, in de gemeenteraad maar 28 procent.
 • Vrouwen hebben een hogere levensverwachting dan mannen, maar brengen minder jaren door in goede gezondheid.
 • Hart- en vaatziekten worden bij vrouwen vaak over het hoofd gezien, omdat zij andere symptomen kunnen hebben dan mannen.
 • Bij de NPO is slechts 35,4 procent van de mensen in beeld vrouw. Bij een evenredige representatie zou dit 50 procent moeten zijn. 
 • Van alle experts in de media is 88 procent man en slechts 12 procent vrouw.
 • Vrouwen boven de 50 jaar komen bijna 6 x minder in beeld dan mannen boven de 50 jaar.
 • Slechts 13 procent van de moeders in kinderboeken heeft een betaalde baan, dat is bijna 6 x minder dan in werkelijkheid. 
   

Naast deze greep uit de cijfers zien we anno 2018 genderongelijkheid en discriminatie ook terug in dagelijkse vooroordelen en gebeurtenissen. Afgelopen jaar was offline en online seksisme aan de orde van de dag en heeft de #MeToo-movement laten zien dat seksuele intimidatie een veelvoorkomend probleem is. De noodzaak voor Internationale Vrouwendag blijkt onder andere uit de dagelijkse ervaringen van Milou, Rowan en Yolande.

 

Milou onderwerp van ‘Slettenlied’

Milou Deelen Internationale Vrouwendag WOMEN Inc

 
Milou Deelen ervaarde slutshaming bij studentenvereniging Vindicat nadat er een zogenaamd slettenlied over haar werd gezongen. Volgens Deelen zit er een enorm verschil in hoe mannen en vrouwen op hun seksualiteit worden aangekeken. “Alleen al de manier hoe mannen over vrouwen praten. ‘Dat wijf heb ik even geneukt’, alsof wij een passief object zijn. Sowieso heerst er een algemene perceptie dat het voor mannen cool is om met veel vrouwen naar bed te gaan. Andersom word je als vrouw als slet bestempeld wanneer je met veel mannen naar bed gaat”, vertelt ze aan Glamour. Deelen zette een protestvideo op Facebook en ging hiermee viral. Maar zelfs na alle commotie, wordt ze nog steeds seksistisch bejegend.

 

Rowan strijdt voor 50 tinten huidskleuren

Rowan Blijd Internationale Vrouwendag WOMEN Inc
 

Naast seksediscriminatie, vindt er ook discriminatie op basis van huidskleur plaats. Zo zijn in Nederland huidkleurige beha’s voor vrouwen vaak maar in één tint beschikbaar: beige. Journalist en presentator ‘Yo Mo!’ (KRO-NCRV) Rowan Blijd vond dit als donkere vrouw een kwalijk probleem. “Het is ook niet alleen een ondergoed probleem, maar een veel breder probleem. Wat je bijvoorbeeld zag bij Rihanna met haar Fenty make-uplijn, is dat zij de beautywereld heeft wakker geschud met haar 40 tinten foundations. Nu zie je ineens allerlei marketingcampagnes van andere beautylijnen die ook een diverser aanbod aanbieden,” zegt Blijd tegen Funx. Met de campagne #benniebeige wil ze aandacht vragen voor het gebrek aan kleur in de Nederlandse retailbranche. “Het is momenteel een norm die niet normaal zou moeten zijn. We moeten met zijn allen een hele nieuwe norm creëren. BIjvoorbeeld ook voor hele lichte vrouwen, die missen vaak ook tinten in huidskleur."

 

Yolande zoekt erkenning voor het vrouwenhart

Yolande Appelman Internationale Vrouwendag WOMEN Inc

 
Ook genderongelijkheid in de gezondheidszorg vraagt om aandacht. Vrouwen hebben een hogere levensverwachting dan mannen, maar brengen minder jaren door in goede gezondheid. Zo worden hart- en vaatziekten bij vrouwen vaak gemist, omdat zij andere symptomen kunnen hebben dan mannen. Interventiecardioloog Yolande Appelman maakt zich hard voor meer bewustwording omtrent hartfalen bij vrouwen. “Het is belangrijk dat we als artsen bepaalde vrouwen eerder op het netvlies hebben. Maar vrouwen moeten zelf ook alert zijn op hun risico op hart- en vaatziekten. Voor iedere vrouw, en zeker in en na de overgang, zou sowieso standaard moeten gelden: 'know your numbers'. Weet bijvoorbeeld hoe hoog je bloeddruk is, je cholesterolgehalte, je suikergehalte, en laat het jaarlijks controleren. Het is belangrijk om je hier meer van bewust te zijn. Met een gezonde leefstijl kan je al zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat je hart- en vaatziekten krijgt,” aldus Appelman tegen de Hartstichting.

 

Maak ook het verschil op Internationale Vrouwendag

De emancipatie is helaas nog lang niet af. Internationale Vrouwendag is en blijft een belangrijke dag om aandacht te vestigen op allerlei vrouwen- en gelijkheidsthema’s. In onderstaande video brengen wij een ode aan moedige mensen die het verschil maken in de strijd voor gelijkwaardigheid. Weet jij al waar je op 8 maart bent? Check hier wat er zoal te doen is in Nederland en volg ons via #Maakookhetverschil!