• WOMEN Inc.
   
  Wij vergroten de kansen van vrouwen op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. En streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren.
 • Nieuws & Agenda
   
  • Waarom de afbraak van ons onderwijs ook een vrouwenonderwerp is
  • Masterclass: 'Wat is de winst van werkgeluk'
  » Lees het laatste nieuws!
 • Doe mee!
   
  Deel je verhaal op het Podium, plaats een oproep op het Prikbord of test jezelf. Sluit je aan bij het snel groeiende en diverse WOMEN Inc. netwerk.
 • aanTafel
   
  ❝ Inspirerend ❞ | ❝ Leerzaam ❞
  ❝ Bijzonder ❞ | ❝ Zeer waardevol ❞
  Schuif aanTafel, ga in gesprek over doel, lef & netwerk en ervaar het zelf!

Herken jij een hartaanval?

22 september 2016


Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. In Nederland sterven er elke dag 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten, dat is elke dag 7 vrouwen meer dan het aantal mannen dat eraan overlijdt (bron: CBS 2014). Toch is er nog weinig bekend over hoe hart- en vaatziekten zich uiten bij vrouwen, omdat het van oudsher wordt gezien als een mannenziekte. Lees hier welke symptomen vrouwen kunnen vertonen bij een hart- en vaatziekte.
 

Vrouwspecifieke symptomen

Zo weten veel vrouwen niet dat misselijkheid, extreme vermoeidheid, kortademigheid of duizeligheid ook symptomen kunnen zijn van een hartaanval (ook hartinfarct genoemd). Doordat het meest bekende symptoom van een hartaanval, een drukkende pijn in de borst, kan ontbreken bij vrouwen, herkennen zij een hartaanval vaak niet op tijd, terwijl elke seconde telt. Wanneer de vrouwspecifieke symptomen beter bekend zijn, kunnen er levens worden gered!

De bekende drukkende pijn op de borst die kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek, kan bij vrouwen afwezig zijn wanneer zij een hartaanval krijgen. Let er dus op dat je ook de andere symptomen herkent. Wij hebben deze voor jullie kaart gebracht:
 

Lees meer:

» Laat je horen voor gelijke kansen op gezondheid!

 

» De belangrijkste m/v verschillen bij hart- en vaatziekten