Delen

Blog Marjon Melissen: Je hoeft niet fit te zijn (of te willen worden) om te gaan sporten.

Ik heb heel lang getwijfeld of ik wel een blog wilde wijden aan wat er in RTL Boulevard werd gezegd. Maar toen ik mij bedacht dat er zo’n 615.000 mensen naar hebben gekeken (ik heb het opgezocht) dacht ik: dan moet er ook een tegengeluid te horen zijn dat veel mensen kan bereiken.

Wat is er gebeurd?

In een item van TV programma RTL Boulevard werd aandacht besteed aan de nieuwe plus size paspop van Nike in één van hun winkels in Londen. WOMEN Inc. deelde het bericht afgelopen week met de tekst “sporten is voor iedereen”. Misschien hadden Caroline Tensen en Olcay Gulsen ons bericht nog niet gelezen, want zij lieten zich in RTL Boulevard toch vooral negatief uit over het formaat van de paspop.

Voordat ik daar verder op in ga, wil ik eerst zeggen dat Nike een heel scala aan poppen met verschillende maten heeft ingezet, om zo divers en inclusief te zijn en daadwerkelijk te zorgen dat iedereen (met elk lichaam) kan sporten. Nu terug naar mijn hoofdpunt.

Ik ga een aantal opmerkingen uitlichten uit het gesprek en aantonen waarom deze wat mij betreft problematisch zijn.

 

Olcay: “[deze paspop] is niet echt een maatje meer.”

Caroline: “Nee precies dat wou ik even zeggen, want je hebt natuurlijk een maatje meer, dat zagen we net, prachtige modellen allemaal, dit is echt wel gewoon…”

Olcay: “Ik denk dat dit wel maatje 48-50 is.”

Ok, ja en? Heb ik de memo gemist dat het recht om te sporten in de door jou gewenste kleding ophoudt bij maat 44? En zolang je mooi bent binnen ons huidige schoonheidsideaal mag je wel sporten, maar zodra je geen supermodel bent heb je ook pech?

 

Olcay: “Ik vind het een enorm groot verschil als je naar het model links kijkt, wat een XS is, en naar een super sized mannequin kijkt…”

Peter R. de Vries: “Ja en?” (hear hear!)

Olcay: “Ik vind gewoon, waarom zouden ze er niet gewoon iets tussen hebben gevonden.”

1 antwoord: REPRESENTATIE. Een signaal afgeven (wat hier duidelijk niet wordt begrepen) dat iedereen ongeacht lichaamstype, -gewicht of -formaat ook kan en mag sporten. Punt uit. Zo simpel kan het zijn.

 

Olcay: “Ik vind het persoonlijk ongeloofwaardig dat deze persoon fit genoeg is om te sporten.”

Ok, nu gaat de beerput los. Laat dit a.u.b. duidelijk zijn: Je hoeft niet fit te zijn om te gaan sporten.

Ik herhaal: Je hoeft niet fit te zijn (of te willen worden) om te gaan sporten.

Dat is het mooie aan sporten. Het is letterlijk voor iedereen op ieder niveau. Misschien is een dikke vrouw niet fit en wil ze dat worden. Dan gaat ze sporten. Misschien is ze hartstikke fit (ik kijk even naar Tatjana Almuli) en wil ze dat blijven. Dan gaat ze sporten. Of misschien wil ze gewoon wat extra bewegen, omdat dat goed voor haar is en niet omdat er een doel aan vast zit. Dan gaat ze sporten. Dat is allemaal goed!

 

Olcay: Ik vind het goed dat ze [Nike] het doen, maar aan de andere kant, zij zijn een sportmerk. Zij staan altijd voor ‘je moet het maximale uit het leven halen’, je moet zo fit mogelijk zijn, echt op atletisch niveau, dan vind ik het een frappante keuze dat ze meteen voor zo’n oversized model gaan.”

Ik heb altijd geleerd dat het niet uitmaakt wat je zegt, wanneer dat wordt gevolgd door het woordje ‘maar’. Een sportmerk en dikke mensen gaan dus niet samen is wat Olcay hier eigenlijk zegt. Pardon? Hoezo stigmatiserend? Bovendien: dikke mensen halen dus niet het maximale uit hun leven?

En daar komt nog eens bij: ‘meteen’ voor een dikke paspop kiezen? Alsof deze keuze direct is gemaakt, en het niet decennialang moest duren voordat er eindelijk ook andere modellen te zien zijn in de winkel.

 

Caroline: “De vraag is ook, wil je als vrouw, als je zo zwaar bent, al meteen in zo’n outfit?”

Nee Caroline, de vraag is: wil de wereld wel dat jij als dikke vrouw zo’n outfit aantrekt? En het feit dat je de vraag überhaupt stelt is ‘m in mijn ogen ook gelijk beantwoorden.

 

Wil de wereld wel dat jij als dikke vrouw zo’n outfit aantrekt?

Het hele stuk zit vol met onbewuste vooroordelen over dikke mensen (ook in het taalgebruik van Peter R. de Vries en Ronald Molendijk, maar dat zie ik nu even door mijn dikke vingers): ze zijn niet fit, ze sporten niet, hun lichamen horen ze te verbergen. Het zegt iets over hoe we kijken naar dikke mensen. Alleen al het zichtbaar zijn in winkels op sportscholen is blijkbaar reden genoeg voor ophef. Ophef die nooit zou ontstaan als het ging over een paspop voor dunne mensen. Een dubbele standaard dus, iets waar dikke mensen dagelijks mee te maken krijgen.

Zoals WOMEN Inc. afgelopen week al verkondigde toen we dit bericht deelden: SPORTEN IS VOOR IEDEREEN. Je mag ook zichtbaar zijn als je dik bent. Ik word zo moe van andere mensen die denken te mogen bepalen wat ik aan mag trekken. In plaats van dat je dikke mensen goed laat voelen over het kopen van sportkleding en het ondernemen van sporten, wordt weer die oude retoriek te voorschijn getoverd dat dikke mensen wel moeten sporten om af te vallen, maar dat dan alleen mogen doen wanneer ze hun ‘wanstaltige lichaam’ (want zo interpreteer ik wat Caroline en Olcay zeggen) verbergen voor de rest van de wereld.

Ik kan daar maar één ding op zeggen: Kiss my fat ass.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Media
  • ...

De top 5 representatieve podcast hitlijst!

  • Actueel
  • Werk
  • ...

“Met meer vrouwen als hoogleraar creëren we rolmodellen.”

  • Actueel
  • Werk
  • ...

"Door de coronacrisis heb ik noodgedwongen de kinderopvang moeten stopzetten."

Bekijk meer