Delen

Verzuim door stress

Stress is al jaren beroepsziekte nummer 1. Dat heeft grote impact, op de medewerkers die het betreft en hun omgeving, op organisaties en op de BV Nederland. Ongeveer 30% van het langdurend verzuim (langer dan 6 weken) is stressgerelateerd. Bij vrouwen zijn stressgerelateerde klachten zoals (over)spanning en burn-out 1,5 keer vaker dan bij mannen reden voor ziekmelding.

Samenwerking WOMEN Inc. en Aegon

WOMEN Inc. en Aegon zijn een samenwerking gestart om de achterliggende redenen van psychisch verzuim bij vrouwen te onderzoeken én werkgevers en werknemers praktische tools, inzichten en tips te geven om verzuim te voorkomen en te beperken. In 2020 hebben verschillende activiteiten plaatsgevonden. Zoals een grootschalig kwantitatief onderzoek onder vrouwen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Met dit onderzoek kregen we inzicht in de rol die werkgevers en werknemers kunnen spelen bij het voorkomen van verzuim. Deze uitkomsten werden verder verdiept in online focusgroepen, die eveneens begeleid zijn door Motivaction. Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met organisaties en experts die reeds oplossingen en handelingsperspectief op het onderwerp psychisch verzuim hebben ontwikkeld.

Meer weten?

Alle opgedane inzichten zijn gebundeld en gedeeld. Dit gebeurde o.a.tijdens de online talkshow: Zorgen zonder zorgen. De rol van werkgevers in een goede werk-privébalans (2020). Veronique Tilleman (Directeur Inkomen Aegon) was hier een van de sprekers. Daarnaast verscheen eind september 2020 een online magazine voor werkgevers, Zo werkt het – Verzuim door stress.
Samen willen we de taboes doorbreken die spelen op de werkvloer. Dit is tenslotte in het belang van iedereen. En zorgt voor meer minder stress en meer werkgeluk.