Delen

Hoogtepunten uit podcast #15: Het jaar 2021

In de laatste aflevering van 2021 blikken we samen met onze collega’s terug op het jaar. Welke doorbraken hebben plaatsgevonden en waar zijn onze collega’s trots op? 

3 februari – Lancering Alliantie Gender & GZZ

We praten met onze collega Metty (programmamanager Gezondheid) over de lancering van de Alliantie Gender & GGZ. Die vond plaats in Pakhuis de Zwijger, waar Metty zelf ook aanwezig was. Het doel van de alliantie? “Het creëren van meer kennis, het doen van meer onderzoek” vertelt Metty. Want het onderwerp moet binnen opleidingen een plek krijgen en publiek en professionals moeten geinformeerd worden of gender- en sekseverschillen in de mentale gezondheidszorg. “Want we weten dat die er zijn. Bij vrouwen wordt bijvoorbeeld autisme en adhd minder snel herkend en gediagnosticeerd, bij mannen juist angst- en depressiestoornissen. Op 3 februari hing er een gevoel van ‘wauw’, want deze alliantie kan echt een verschil gaan maken en er waren veel mensen online aanwezig”. 

17 maart – Stem Gendergelijkheid

Na Metty schuift onze collega Cécile, onze PR-medewerker aan, die vertelt over de campagne Stem Gendergelijkheid. Deze campagne informeerde het publiek tijdens de verkiezingen over hoe ze gendergelijkheid konden meenemen in het hun stem tijdens de landelijke verkiezingen. “Hiervoor zijn alle partijprogramma’s uitgeplozen en gecheckt op bepaalde punten. Bijvoorbeeld de loonkloof; daarbij hebben we gecheckt of partijen wetgeving willen inrichten om de loonkloof te dichten.” Het gevoel na de verkiezingen was bij WOMEN Inc. onzeker. Partijen die goed scoorden hadden het over het algemeen slecht gedaan, maar er was een kans dat er partijen die goed scoorden toch in de coalitie terecht zouden komen. “Uiteindelijk hebben we nu natuurlijk een regeerakkoord, waar drie van onze zes punten in staan. Daar zijn we natuurlijk blij mee, maar 

28 september – Ingroeiquotum door de Eerste Kamer   

Cécile maakt plaats voor Felicia, redacteur op het thema werk, die komt vertellen over haar hoogtepunt. “Ik was zelf met collega’s op pad toen we hoorden dat het ingroeiquotum door de Eerste Kamer was. Dat was super goed nieuws, kort gezegd houdt het in dat beursgenoteerde bedrijven voor een derde vrouwen moeten aanstellen in de directie en raad van commissarissen.” WOMEN Inc. is al jaren bezig met dit quotum, in samenwerking met andere partijen. Samen met hen hebben we ervoor gezorgd dat het op de agenda komt en dat het daar ook blijft. Felicia vertelt: “telkens was ons belangrijkste argument: het belang van gelijkwaardige representatie en de gelijkwaardige doorstroom van talent. En daarnaast moet onze definitie van wat kwaliteit is verbreden: er moet daarom bij het aannemen van nieuwe mensen breder gekeken worden dan een kopie van de voorganger.” 

17 november – Belangrijk onderzoek naar representatie vrouwen op televisie    

De laatste collega die we ontvangen aan onze podcasttafel is Elze Ghijsen, programmamanager Media, die vertelt over de bespreking van een nieuw rapport over de representatie van vrouwen op televisie. “Eigenlijk is het belangrijkste feit dat gebeurd is dat dit onderzoek is verricht, want dat is één van onze grootste lobbypunten. Als we geen onderzoek doen naar representatie weten we niet hoe het ervoor staat.” Maar, hoe stond het ervoor? “Er heeft een lichte maar significante stijging plaatsgevonden ten opzichte van twee jaar geleden. Van alle mensen op televisie is 39,1% vrouw.” Tijdens de bespreking op 17 november waren ook belangrijke stakeholders aanwezig, waaronder Sven Sauvé van RTL en Shula Rijxman van NPO. Elze vertelt: “Zij deden mooie beloftes over hoe het er over twee of vier jaar voorstaat. Dat was heel mooi om te merken. Een paar jaar geleden stonden we alleen nog maar stil bij de vraag waarom dit belangrijk is. Ondertussen vragen mediamakers zich af: hoe gaan we dit veranderen? Historisch gezien is dat een fantastische doorbraak.” 

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Kennis
  • Media
  • ...

"Wij selecteren alleen op kwaliteit"

  • Kennis
  • ...

De rol van de overheid bij gendergelijkheid

  • Kennis
  • Gezondheid
  • ...

Mentale gezondheid en hersenaan-doeningen

Bekijk meer