Delen

ADHD

ADHD wordt vaker bij mannen dan bij vrouwen gediagnosticeerd, maar er wordt geschat dat ADHD bij vrouwen vaker wordt gemist en over het hoofd wordt gezien.

Wat is ADHD?

ADHD staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. Het is een naam voor een cluster van gedragssymptomen, zoals: concentratie- en aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Dit kan zich op allerlei manieren uiten, zoals: snel afgeleid zijn, lastig stil kunnen zitten of te snel beslissingen nemen, maar ook in dromerigheid, slaapproblemen, agressie of verslavingsgevoeligheid.

ADHD wordt meestal in de kindertijd gediagnosticeerd, omdat gedragsproblemen al jong zichtbaar kunnen zijn. In Nederland heeft ongeveer 3 procent van de kinderen onder de achttien jaar ADHD, naar schatting houdt tweederde van deze groep ADHD tijdens de volwassenheid.

Genderverschillen bij ADHD

ADHD wordt vaker gediagnosticeerd bij jongetjes dan bij meisjes, hoewel wordt geschat dat evenveel volwassen mannen en vrouwen ADHD hebben. Bij jongetjes wordt zelfs ruim drie keer vaker de diagnose gesteld dan bij meisjes.

Dit komt onder andere doordat mannen en vrouwen zich anders kunnen uiten, en de bekende symptomen van ADHD kenmerkend zijn voor gedrag dat mannen vaker vertonen. Jongetjes met ADHD vertonen vaak hyperactiviteit, impulsief gedrag, agressie en kunnen lastig zijn. Meisjes kunnen drukker zijn en praatgraag, maar hebben vooral last van concentratieproblemen en dagdromen. Deze symptomen worden bij jongetjes vaak als openlijker en storender beschouwd dan bij meisjes. Dit omdat jongetjes vaak meer externaliserend en regeloverschrijdend gedrag vertonen, in vergelijking met meisjes, die eerder onoplettend en internaliserend gedrag vertonen. Hierdoor wordt het gedrag van meisjes met ADHD minder vaak herkend en wordt deskundige hulp onvoldoende ingeschakeld.

Ook de bias dat ADHD vaak als een ‘jongensziekte’ wordt gezien, kan leiden tot misdiagnose bij meiden en vrouwen: er wordt geschat dat vrouwen met ADHD soms eerst de diagnose bipolaire stoornis of borderline persoonlijkheidsstoornis krijgen.

Slechts een deel van de meisjes en vrouwen met ADHD krijgt dus de juiste diagnose en behandeling. Er wordt zelfs geschat dat ADHD bij meisjes in 30 tot 50 procent van de gevallen niet wordt herkend. Dit betekent dat veel meisjes en vrouwen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en er veel langer onbehandeld mee blijven worstelen.

Meer weten?

Zie ook onze campagne ‘Komt een mens bij de dokter‘ en onze podcastaflevering “ADHD is geen excuus, wel een verklaring.”

Meer artikelen

Organisaties

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Kennis
  • Gezondheid
  • ...

Mentale gezondheid en hersenaan-doeningen

  • Kennis
  • Gezondheid
  • ...

Autisme

  • Kennis
  • Gezondheid
  • ...

Migraine

Bekijk meer