Ga naar de inhoud

Jasmine aan het woord

Jasmine: “In plaats van te kijken of het passend is, kun je het ook passend maken”

evv portretten2

Jasmine is manager zelfstandige teams bij de woon-zorginstelling De Wever in Tilburg. Ze geeft leiding aan vier zorgteams en coacht de medewerkers naar meer eigen regie en zelfstandigheid. We spraken haar over het bieden van betaald werk aan moeders uit de bijstand en zonder werk, met welke belemmeringen ze te maken krijgt en wat haar juist heeft geholpen. 

Passende begeleiding
“We moeten in de zorg anders gaan werken. De vraag naar ouderenzorg blijft groeien terwijl het aantal verzorgenden krimpt. Daarom zijn we steeds meer aan het kijken hoe we moeders uit de bijstand of zonder werk ook een werkplek kunnen bieden. We geven opleidingen passend bij hun niveau zodat zij deelcertificaten kunnen halen. Door middel van een game assessment en een screening kijken we naar de ontwikkelpunten en kwaliteiten in plaats van alleen naar voorgaande studie en werkervaring op een cv. Zo kunnen we beoordelen wat passend is voor deze vrouwen met de juiste begeleiding. Vaak is dat een win-win situatie, dan werkt het hele team mee en zorgt het uiteindelijk voor een gelukkige cliënt. Het is mooi om te zien dat deze vrouwen de kans krijgen en door zelf geld te verdienen, hun eigen autonomie terugkrijgen.”

 

“Kijk naar ontwikkelpunten en kwaliteiten in plaats van alleen naar studie of werkervaring”

 

“Door de game assessment kunnen we zien of iemand meer bij ondersteuning of onderbouwing past, waardoor we al eerder richting kunnen geven aan hun loopbaan. Hierdoor is het voor hen makkelijker om zich te ontwikkelen tot een functie die bij hen past met de desbetreffende salarisschaal. Er zijn ook vrouwen die bij ons het voortraject doen en dan uiteindelijk doorstromen naar een helpende traject bij een ROC. We zijn nu ook aan het kijken hoe we zo goed mogelijk vrouwen het hele traject bij ons kunnen laten doorlopen.”

 

“We zien dat wanneer ze wel samen met deze vrouwen werken,
het veel positiviteit met zich meebrengt” 

 

“Waar we nog wel tegenaan lopen is de taalbarrière. Vaak spreken deze vrouwen wel goed Engels, maar als je met oudere mensen werkt, is dat niet voldoende. Er is wel enige flexibiliteit in positie mogelijk afhankelijk van het taalniveau, maar als je verder wilt groeien dan is een goede beheersing van de Nederlandse taal essentieel, ook om te kunnen rapporteren. Als organisatie zijn we momenteel aan het kijken hoe we daarin ondersteuning kunnen bieden en welk niveau we minimaal willen bereiken. 

 

“Daarnaast vinden sommige teams het soms lastig om met deze vrouwen te werken, wanneer zij dat nog niet eerder hebben gedaan. Wanneer er geen nood is qua arbeidsmarktkrapte staan zij niet altijd te springen om hen een kans te bieden. Maar we zien dat wanneer ze wel samen met deze vrouwen werken, het veel positiviteit met zich meebrengt. Ze kunnen hen begeleiden en zien ze echt opbloeien.”

 

Een gezond rooster
“Om werk en zorg te kunnen combineren hebben we papa en mama contracten. Dat houdt in dat je je kind naar school kunt brengen en ophalen. Deze vrouwen willen vaak heel graag werken, we kijken dan samen naar wat er mogelijk is. Het moet gek lopen als het vanwege werktijden niet lukt om iemand aan te nemen, een gezond rooster is voor ons heel belangrijk. Doordat deze vrouwen intensieve begeleiding nodig hebben, starten ze vaak met kleinere contracten, daardoor kunnen ze ook hun toeslagen behouden. Ze kunnen later doorgroeien naar een ander niveau, maar aan die studies zitten taaleisen vast en dat is vaak een drempel voor vrouwen met een migratieachtergrond.”


Nauwe samenwerking
“Wij werken nauw samen met de afdeling Personeel en Ontwikkeling, die zich dagelijks bezighoudt met alle regelingen en weet wat er mogelijk is qua subsidies en vergoedingen. De belangrijkste ontwikkeling die wij hebben doorgemaakt is door ruimer te kijken en te selecteren. We zien veel meer mogelijkheden binnen een medewerker en door van de geijkte paden te gaan kunnen we ook meer mogelijk maken. Het delen van succesverhalen helpt hier erg bij.” 

“Bovendien hebben deze vrouwen vaak geen auto, dus een baan vinden in de buurt van hun leefomgeving is belangrijk en daar kan de gemeente bij helpen.”

 

“Daarnaast is een goede samenwerking met de gemeente belangrijk, zij koppelen ons vaak aan deze vrouwen. Bovendien weten zij ook veel van toeslagen en alles wat erbij komt kijken om de stap naar werk te maken. Voor de vrouwen is het fijn om een vast persoon te hebben die hen begeleidt, dat voelt veilig en vertrouwd. Bovendien hebben deze vrouwen vaak geen auto, dus een baan vinden in de buurt van hun leefomgeving is belangrijk en daar kan de gemeente bij helpen.”

 

Buiten de geijkte paden kijken
“Mijn advies aan andere werkgevers is om over de geijkte paden heen te kijken naar de mogelijkheden. In plaats van te kijken of het passend is, kun je ook kijken hoe je het passend kunt maken. Kijk naar de ambitie en potentie van iemand en hoe je deze toekomstige medewerker een passende plek kunt bieden met de ondersteuning die ze nodig hebben.”

“In plaats van te kijken of het passend is, kun je ook kijken hoe je het passend kunt maken.” 

“Voor moeders die op dit moment in de bijstand of zonder werk zitten, zou ik willen zeggen: onderneem zelf actie en ontwikkel de Nederlandse taal waar nodig. Denk niet dat je het niet kunt, dat je een bepaalde opleiding nodig hebt of het niet kunt betalen. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt. Het is belangrijk om ook iemand om je heen te hebben die je hierin kan ondersteunen en van de juiste informatie kan voorzien, bijvoorbeeld een klantmanager bij de gemeente.”

Gerelateerde artikelen

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.