De grootste onderneming van nederland

Kinderen naar school brengen, gastvrouw zijn in een ziekenhuis, zorgen voor je zieke partner, penningmeester zijn bij de voetbalclub, een blokje om met oma. Voor jou misschien heel gewoon. Maar wat je in feite doet is, samen met 9 miljoen anderen, ons land draaiende houden, zonder waardering, salaris of pensioen. Dat moet anders.

campagnebeeld de grootste onderneming van nl hr1 (1)

FEITEN & CIJFERS

Wie werken bij de Grootste onderneming van nederland

screenshot

Ouders

Bij De Grootste Onderneming van Nederland werken 4,3 miljoen ouders. Als ouder behoor je tot de belangrijke groep mensen die de zorg voor kinderen op zich neemt en hen klaarstoomt voor de toekomst. Dit werk wordt vaak gecombineerd met huishoudelijke taken en/of betaald werk.

Mantelzorgers

De Grootste Onderneming van Nederland bestaat uit circa 4,4 miljoen mantelzorgers. Als mantelzorger verleen je zorg aan een ander; niet omdat je professioneel hulpverlener bent maar omdat je een sociale relatie hebt met die persoon. Het kan bijvoorbeeld gaan om je buurman, je moeder of je dochter.

screenshot

Vrijwilligers

1,2 miljoen werknemers van De Grootste Onderneming van Nederland doen meer dan 8 uur vrijwilligerswerk per week. Je bent vrijwilliger wanneer je niet verplicht en onbetaald werk verricht, voor anderen of voor de samenleving. Door jouw hulp blijven scholen, moskeeën, kerken, maatschappelijke organisaties en ziekenhuizen draaiende.

wat kan jij doen?

De Grootste Onderneming van Nederland roept de overheid op om rekening te houden met de wensen van haar werknemers. Maar verandering is mogelijk op meerdere niveaus. Ook op individueel niveau kan je veel doen. Daarom hebben we verschillende tools voor je op een rijtje gezet, die je meer inzicht kunnen geven in de huidige situatie en je tips kunnen geven over hoe je dit eventueel kunt veranderen:

1. Doe de werkzorgberekenaar

2. Bekijk de verlofregelingen

3. Check je taakverdeling

veelgestelde vragen

9 miljoen mantelzorgers, vrijwilligers en ouders houden ons land draaiende. Deze 9 miljoen mensen zijn enorm belangrijk voor de door het kabinet in 2013 uitgeroepen participatiesamenleving. De grote maatschappelijke en economische waarde van hun onbetaald werk wordt vaak compleet over het hoofd gezien. Het is daarom tijd dat we nu ├®cht komen tot betere waardering van onbetaald werk. Het begint namelijk te knellen, die combinatie van betaald werken en steeds meer onbetaald zorgen voor anderen. Zouden 9 miljoen mensen hun onbetaald werk neerleggen? Dan zouden veel mensen niet alleen wegkwijnen, maar Nederland zou ook snel failliet gaan. De Grootste Onderneming van Nederland zet zich in voor meer waardering en erkenning van onbetaald werk, voor vrouwen ├®n mannen. Zodat vrouwen en mannen gelijke kansen en waardering krijgen voor onbetaald werk en dezelfde mogelijkheden hebben om dit te combineren met betaald werk.

 

 

In de huidige samenleving zien we een aantal problemen ontstaan: de roep van de overheid om mee te draaien in de participatiesamenleving ├®n de oproep, met name aan vrouwen, om meer en meer te gaan werken om de economie draaiende te houden. Maar dat is precies waar de schoen wringt. Voor veel mensen is de combinatie van werk en zorg heel zwaar, soms zelfs onmogelijk. Ons belastingstelsel is niet ingericht op bijvoorbeeld mantelzorg en vrijwilligerswerk. Daarnaast wordt ouderschapsverlof voor werkende ouders weinig gestimuleerd en is het voor hen vaak financieel geen optie. Bovendien schrijft de ‘sociale norm’ veelal voor dat mannen verantwoordelijk zijn voor de financi├½n en vrouwen voor de kinderen. Lees hier wat er volgens De Grootste Onderneming van Nederland moet veranderen.

 

 

Deze campagne is een initiatief van de Alliantie Samen werkt het!, bestaande uit Movisie, Bureau Clara Wichmann, De Nederlandse Vrouwen Raad, WO=MEN en WOMEN Inc. Lees hier meer over deze organisaties.

 

 

De Alliantie Samen werkt het! streeft naar een maatschappij waarin vrouwen en mannen daadwerkelijk gelijke kansen krijgen om betaalde arbeid en onbetaalde zorg te combineren. Dit is nu nog niet zo. Zowel praktische zaken als kinderopvang en verlof, als culturele normen hebben invloed op de keuzes die mensen maken. Als gevolg hiervan kunnen veel mensen hun ideale verdeling van betaald werk en onbetaalde zorg niet werkelijkheid maken. Om hier verandering in te brengen is de Alliantie Samen werkt het! deze campagne gestart.

 

 

Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk. Een vrijwilliger kiest er zelf voor om in zijn of haar vrije tijd anderen te helpen. Vrijwilligerswerk doen, dat is altijd je eigen beslissing. Jij vindt het fijn om in je vrije tijd een ander te ondersteunen. Een mantelzorger kiest er niet voor om voor een dierbare te gaan zorgen. Die begint ermee omdat de zorg nodig en onvermijdelijk is.

De meeste mensen krijgen, of ze het nou willen of niet, een paar keer in hun leven te maken met mantelzorg. Dan moeten ze een paar maanden (en soms een paar jaar of hun leven lang) voor iemand zorgen die dichtbij hen staat.

De media ├®n wijzelf houden idee├½n over rolpatronen, taakverdelingen en de verdeling van werk en zorg in stand. Dit is een van de redenen waarom vrouwen en mannen geen echte vrije keuzes kunnen maken op het gebied van werk en zorg. De zorgverantwoordelijkheid van vrouwen heeft negatieve gevolgen voor hun financi├½le onafhankelijkheid en positie in de samenleving. De financi├½le verantwoordelijkheid van mannen heeft negatieve gevolgen voor de hoeveelheid tijd die zij met hun kinderen kunnen doorbrengen. Wij willen dat iedereen echt vrije keuzes kan maken. Of dat nou is dat je fulltime zorgt voor kinderen, geheel of gedeeltelijk werkt, kinderopvang hebt of juist niet. Alles is goed, als je maar de ruimte hebt om keuzes te maken die bij jou en jouw gezinssituatie passen.

 

 

Partners

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

header1

1 op de 8 mensen in Nederland wordt maandelijks geconfronteerd met menstruatiearmoede.

 

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud