Vandaag is het de Europese Dag van de Beroerte. Wat is een beroerte precies? En bestaan er verschillen tussen mannen en vrouwen bij beroertes?
Wat is een beroerte?
Een beroerte is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Er gaat op dat moment iets mis in de hersenen. Bij een herseninfarct wordt een bloedvat voor kortere of langere tijd door een bloedpropje afgesloten, bij een hersenbloeding barst een bloedvat in de hersenen. Wanneer iemand een beroerte heeft gehad, is het belangrijk dat hij of zij een snelle behandeling krijgt om (blijvende) hersenschade te voorkomen.
Herken jij een beroerte?
Maar liefst tweederde van de Nederlanders herkent de meest voorkomende signalen van een beroerte niet. Ken jij de signalen?
(bron: Hartstichting.nl)
Naast deze meest voorkomende signalen, bestaan er ook atypische klachten, zoals krachtsverlies, dubbelzien of de helft van het gezichtsveld verliezen, hoofdpijn, licht in het hoofd en geestelijke veranderingen.
Hebben vrouwen meer kans op een beroerte?
In de meeste leeftijdscategorieën krijgen relatief meer mannen dan vrouwen een beroerte, totdat ze een hoge leeftijd bereiken. Onder de zestig jaar komen beroertes nauwelijks voor, daarna stijgt het risico op een beroerte snel. Aangezien vrouwen gemiddeld langer leven, sterven er in Nederland meer vrouwen aan een beroerte dan mannen. Binnen hart- en vaatziekten is een beroerte de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen.
Zijn de signalen bij vrouwen anders?
Er lijken geen verschillen te zijn in de lichamelijke symptomen tussen mannen en vrouwen bij een beroerte. Toch komen vrouwen meestal later in het ziekenhuis terecht dan mannen. Wetenschappers veronderstellen dat dit komt doordat vrouwen vaker last hebben van atypische symptomen. Om die reden wordt een beroerte waarschijnlijk zowel door henzelf, als door een arts minder snel herkend.
Benieuwd wat je voelt tijdens een beroerte? De Amerikaanse hersenonderzoeker Jill Bolte Taylor legt in deze TED Talk op een levendige en humoristische manier uit hoe zij haar beroerte ervoer. Spoiler alert: er komt kort een echt menselijk brein in beeld.
Meer over Gender & Gezondheid: |