Carol is 57 jaar en woont in Heerjansdam, ze heeft vier kinderen waarvan de jongste 16 en de oudste 23 jaar is. Ze heeft verschillende banen, waaronder haar werk als zorgverlener voor iemand met het Persoonsgebonden Budget (PGB). We spraken haar over haar werk als PGB’er, met welke drempels ze te maken krijgt en wat haar juist aanspreekt in het werk.
Rond kunnen komen
“Sinds 2015 werk ik als PGB’er, voor een vrouw die zorg nodig had. Ik was toen nog met mijn ex-partner samen en wilde graag werken, ook al loonde het niet echt omdat ik veel moest afdragen aan belasting. Toen mijn partner en ik uit elkaar gingen moest ik meer gaan werken om in mijn eigen onderhoud te kunnen voorzien. Het gevolg was dat ik op mijn kindgebonden budget werd gekort. Ik vind dat er weinig zicht is op hoe toeslagen werken en wat voor invloed dat heeft op meer of minder uren werken. Het is heel vervelend als je dingen misloopt terwijl je wel graag wil werken.”
“Ik vind dat er weinig zicht is op hoe toeslagen werken en wat voor invloed dat heeft op meer of minder uren werken.”
“Inmiddels werk ik nog steeds als PGB’er, maar daarnaast ook in de schoonmaak en de thuiszorg. Eigenlijk moet ik stoppen met de schoonmaak, omdat ik steeds ouder word en reuma heb. Maar ik denk niet dat dat financieel haalbaar is. Ik ben gewend om te leven met minder geld, maar soms wil je toch iets extra’s aan de kinderen geven. Het zou voor mij voordeliger zijn om als zelfstandige te werken, dan verdien ik meer. Maar voor mij is het belangrijkste doel de verbinding met mensen, niet het geld.”
“Voor mij is het belangrijkste doel de verbinding met mensen, niet het geld.”
Ongunstige omstandigheden”
In de thuiszorg heb ik een vast contract, dat heb ik ook nodig omdat ik een huis ga kopen en de hypotheek moet kunnen dragen. Dat betekent ook dat ik niet meer weg kan uit de thuiszorg, ik heb de garantie nodig. In de thuiszorg heb ik te maken met veel reistijd en een ongunstig rooster, waarin er vaak een uur tussen twee diensten zit. Ik kan in die tijd niet mijn andere werk inplannen, wat betekent dat ik ook niet word betaald.”
“Daarnaast heb ik in de schoonmaak een nulurencontract en in de PGB een vast contract, maar daar staan wel vreemde dingen in. Ik heb in de PGB een contract voor 5 uur en 27 minuten. Maar wat betekent dat? Ga ik echt mijn wekker op de minuut zetten? De cliënt waar ik voor zorg, heeft MS en laatst had ze een herseninfarct. Toen ben ik ‘s ochtends vroeg meteen naar haar toe gegaan, ook al was het buiten werktijd. Dan ga je toch dingen regelen. De regels die in mijn contract staan, zijn niet altijd haalbaar in de praktijk.”
“De regels die in mijn contract staan zijn niet altijd haalbaar in de praktijk.”
Veel onzekerheid
“Het PGB werk is erg onzeker, vaak stop je niet vrijwillig met werken, maar houdt het contract vanwege andere redenen op. Zo is mijn vorige cliënt in een verzorgingstehuis terecht gekomen. Toen had ik in één klap geen werk meer en kreeg ik slechts een kleine uitkering van 190 euro. Maar dat is niet voldoende om van rond te komen. Het recht op een WW uitkering zou toch voor iedere werknemer normaal moeten zijn?”
“Toen mijn cliënt naar een verzorgingstehuis ging had ik in een klap geen werk meer en kreeg ik slechts een kleine uitkering waarvan ik niet kon rondkomen.”
We hebben PGB’ers hard nodig
“In de schoonmaak werk ik bij mensen die ik leuk vind en ben ik blij als zij blij zijn. Maar ook in dit werk is weinig waardering voor watt je doet. Terwijl werknemers in de schoonmaak belangrijk zijn. Iedereen doet er minderwaardig over, maar uiteindelijk vindt iedereen het fijn als alles schoon is.”
“Als PGB’er verdien je niet goed, ik doe het puur uit liefde.”
“Als PGB’er verdien je niet goed, ik doe het puur uit liefde. De cliënt die ik nu heb, voelt echt als mijn familie. Dat PGB’ers zo weinig verdienen is onterecht, de mensen die gebruikmaken van het PGB hebben de hulp echt nodig vanwege vele gezondheidsklachten. Bovendien worden we allemaal steeds zieker, dus we hebben die PGB’ers hard nodig. Ik vind dat de overheid met gelijke zekerheid en gelijke tarieven voor PGB’ers moet komen net als in andere sectoren.”
Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.