“We mogen in Nederland trots zijn op onze wetenschap en onze wetenschappers.” Dat was de openingszin van de Wetenschapsvisie 2025, een rapport van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waarin zij de gewenste koers van de wetenschap in de toekomst aankondigt. De zin werd geïllustreerd door een collage van foto’s van wetenschappers. Dit waren echter alleen maar mannen. Genoeg reden voor Naomi Ellemers, hoogleraar sociale en organisatiepsychologie in Leiden, om een vrouwelijke tegenhanger te maken.
Vooroordelen
Met de collage van 16 vrouwelijke wetenschappers, die overigens allemaal de prestigieuze Spinozaprijs hebben gewonnen, laat Naomi een tegengeluid horen. Ze maakte de alternatieve, vrouwelijke collage met drie andere vrouwelijke hoogleraren. In het rapport staat dat ‘impliciete vooroordelen bij zowel mannen als vrouwen heel goed de achterblijvende aantallen vrouwen in de wetenschap kunnen verklaren’. Maar een collage van alleen maar mannelijke wetenschappers werkt deze vooroordelen alleen maar in de hand, vindt Naomi. “Dit is een schoolvoorbeeld van impliciete vooroordelen. Zo’n paragraaf over vrouwen komt pas nadat we de zogenaamd echt belangrijke dingen al hebben gehad. En als jonge vrouwen die foto’s van die ouwe mannen zien, denken ze echt niet ‘dit gaat over mij’.”
Iedereen is bevooroordeeld
WOMEN Inc. pleit ervoor mensen bewust te maken van hun vooroordelen. Want iedereen is op een bepaalde manier bevooroordeeld, ook al ben je je daar niet altijd bewust van. Het is goed om te zien hoe deze vier hoogleraren de beeldvorming van wetenschappers op deze manier positief beïnvloeden.
Sluit je aan!
Vind jij ook dat er nog veel kan verbeteren rondom de beeldvorming van vrouwen? WOMEN Inc. zet dit onderwerp op de agenda. Sluit je aan en doe mee!