Tips om te verdwalen in verhalen

Tips om te verdwalen in verhalen

Momenteel speelt ons leven zich nog steeds grotendeels binnenshuis af en het ziet ernaar uit dat we dit nog even moeten volhouden. 1Afbeelding artikel van links naar rechts: Campagnebeeld Refresh Amsterdam door Kevin Osepa, <a href="https://refresh.amsterdam/kunstenaars/kevin-osepa-2/" target="_blank">Bron: Kevin Osepa, Refresh Amsterdam</a>. ‘My home is in my belly’ door Sara Emami, <a href="https://www.lilithmag.nl/blog/2020/6/8/home-in-my-belly" target="_blank">Bron: Sara Emami, Lilith Magazine</a>. Smita James tijdens het event ‘Fok me Hokje’, <a href="https://www.youtube.com/watch?v=N3emf2CdGF0" target="_blank">Bron: Verhalen op Vrijdag #17: Fok me hokje, YouTube Pakhuis de Zwijger</a>. Logo van de Spectrum podcast, <a href="https://www.buzzsprout.com/1076809" target="_blank">Bron: Buzzsprout</a>. Buste Aletta Jacobs door Theresia van der Pant, <a href="https://www.visitgroningen.nl/nl/locaties/1959374088/standbeeld-aletta-jacobs" target="_blank">Bron: Standbeeld Aletta Jacobs, Er gaat niets boven Groningen</a>. En beeld uit de serie Euphoria, <a href="https://www.cosmopolitan.com/entertainment/tv/a28049240/how-to-watch-euphoria-hbo/" target="_blank">Bron: Here’s How to Stream ‘Euphoria’ Even if You Don’t Have HBO, Cosmopolitan.</a>

Geschreven door: Pieke Assmann 

Beeldverhalen

Beeldverhalen creëren niet alleen met woorden een verhaal om in op te gaan, maar nemen je ook mee in een andere wereld door beeld en illustraties. Deze drie getalenteerde illustratoren creëren de mooiste beeldverhalen voor jou om in te duiken.

Sara Emami

Sara Emami maakt beeldverhalen voor onder andere het intersectioneel feministische tijdschrift Lilith. Al haar verhalen zijn terug te vinden op de website van het magazine. Een van mijn favorieten is ‘My home is in my belly‘, over een gevoel dat veel mensen met een migratieachtergrond vaak hebben, over gemis, verlangen en het gevoel niet altijd thuis te zijn in Nederland, terwijl Nederland wel je thuis is.

Inkipri

Op het instagramaccount van Priyaa zijn al haar beeldverhalen terug te vinden. Bijvoorbeeld haar tekening over “feeling beings full of fleeting feelings”, zoals zij dit werk zelf omschrijft: Een tekening over negatieve emoties en hoe deze uiteindelijk ook weer wegvagen als een golf.

Gemma Correll 

Gemma Correll maakt vaak illustraties en beeldverhalen die gaan over mentale gezondheid. Bekijk en lees bijvoorbeeld deze strip genaamd: “Take a trip to MenstruaLand!” Dit is ‘s werelds eerste menstruatie pretpark, inclusief kruiken en ‘the emotional rollercoaster’.

 

Tips om te verdwalen in verhalen
Visit Menstrualand door Gemma Correll. Bron: Welcome to Menstrualand, the world’s first period theme park via The Lily.

Online tentoonstellingen

Helaas is het alweer lang geleden dat we fysiek een museum konden bezoeken, maar geen nood! Want heel wat musea hebben de mogelijkheid om collecties online te ontdekken. Beweeg je tussen de kunst, volg een rondleiding of ontdek een volledig nieuwe online wereld.

Masculinities: Liberation through Photography

De tentoonstelling getiteld ‘Masculinities: Liberation through Photography’ onderzoekt door middel van fotografie en film van de jaren ‘60 tot nu, wat mannelijkheid is, hoe het is geconstrueerd, hoe het wordt ervaren en hoe bijvoorbeeld giftige mannelijkheid wordt bevraagd. Ga naar de website voor een online rondleiding en om de werken te bekijken. Je kunt de online tentoonstelling voorlopig nog bezoeken.

Breaking Gender Stereotypes

In deze online fotografietentoonstelling, ‘Breaking Gender Stereotypes’, reflecteren verschillende kunstenaars van over de hele wereld op genderidentiteiten, -rollen en -verwachtingen. Hierbij zien zij gender niet als een binaire constructie vanuit een Westers gedachtegoed, maar als een spectrum. Het is vooral interessant om de werken en ideeën van kunstenaars wereldwijd naast elkaar te zien.

FEM FEST 2021 

Wil je echt even helemaal ontsnappen uit de wereld, bezoek dan de tentoonstelling van Fem Fest, die werd gecureerd door KONTRA – een Rotterdams grass roots project – en Squish – een organisatie die zich bezighoudt queer en feministische kunst en LGBTQIA+ events, raves, optredens organiseert. Betreed een ander universum en vlieg rond tussen alle kunst in deze virtuele wereld, waar kunstenaars reflecteren op identiteit, gender en seksualiteit.

Refresh Amsterdam 

In de tentoonstelling ‘Refresh Amsterdam‘ reflecteren vijfentwintig kunstenaars(collectieven) op een constant veranderende stad en hun eigen plek hierin. Je kunt nog tot 28 maart virtueel door het Amsterdam museum en de tentoonstelling lopen en de werken bekijken en beluisteren.

 

Tips om te verdwalen in verhalen
Refresh Amsterdam, kunstwerk door We Sell Reality. Bron: Tweejaarlijkse kunstmanifestatie Refresh Amsterdam via fondsen.org.

Evenementen

Er zijn momenteel enorm veel online events die je kunt bezoeken op plekken waar je normaal gesproken misschien niet snel zou komen, omdat je in een andere stad woont. Ik bezocht zelf een paar van deze bijeenkomsten over de feministische stad, seksualiteit, cultuur en heksen.

Take back the streets 

Hoe ziet een intersectioneel feministische stad eruit? Hoe kunnen we de stad veiliger en toegankelijker maken voor vrouwen, LHBTI+ mensen en mensen met een beperking? En wie mag daar in mee beslissen? Deze vragen stonden centraal tijdens het event ‘Take back the streets’ van Lilith magazine en Arminius Rotterdam.

Queer History Talk – Audre Lorde in Critical Times

In februari vond de eerste, jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland plaats. Daarnaast was het de geboortedag van zwarte, feministische, lesbische schrijver en dichter Audre Lorde op 18 februari. In het kader hiervan organiseerde het Amsterdam museum in samenwerking met Black Queer Trans Resistance (BQTR) het event ‘Queer History Talk: Audre Lorde in Critical Times’. Er wordt gesproken over het werk van Lorde, de invloed hiervan op de queer gemeenschap (van kleur) in Nederland en de invloed die haar werk nu nog heeft.

Studium Generale Talkshow: over gender, boeken en beeldvorming

Voor Internationale Vrouwendag organiseerde de Studium Generale van de Universiteit Utrecht een talkshow over gender, boeken en beeldvorming. Want waarom is representatie zo belangrijk in boeken, films en kunst? En doet het ertoe welke verhalen worden verteld en door wie?

Fok me hokje 

Afgelopen februari organiseerde Pakhuis de Zwijger het event ‘Fok me hokje’, waarin Amsterdamse jongeren over genderidentiteit en seksuele oriëntatie spreken. Een belangrijk gesprek met bijzondere gasten, waaronder Kamil, Xeluja en Glenn Helberg, waarvan ik had gehoopt dat ik dit had kunnen beluisteren toen ik jonger was.

Wxtch Craft Fall sessions

Ben je helemaal weg van heksen en tovenarij? Wil je weten wat de relatie tussen heksen en feminisme is? Luister dan vooral naar een van de zes bijeenkomsten in de serie die werd georganiseerd door de Studium Generale van de KABK in Den Haag. Zo keek ik de lezing ‘Reclaiming magic as subversive practice’ met academicus en activist Silvia Federici, die al veel schreef over hekserij en feminisme. Een goede introductie als je meer wilt weten over dit onderwerp.

 

Tips om te verdwalen in verhalen
Logo Wxtch Craft Fall Sessions van de KABK door Dayna Casey met een afbeelding van Alexandra Martens Serrano. Bron: KABK hoofdpagina voor de Wxtch Craft Fall Sessions.

 

Podcasts

Ben je nog op zoek naar een nieuwe podcast om te beluisteren tijdens je dagelijkse wandeling? Snak je naar een nieuw verhaal of wil je iets nieuws leren? Dan zijn deze podcasts misschien wel iets voor jou.

Season of the Bitch

Season of the Bitch is een linkse, feministische, socialistische podcast. Er wordt over van alles gesproken: van heksen en politiek tot aan astrologie en moederschap. Mijn persoonlijke favorieten tot nu toe zijn aflevering 46, ‘Feminists of the Animal Kingdom’, over wat slakken, vissen en zeepaardjes feministen maakt. Daarnaast is aflevering 156, ‘Leftist language’, ook een aanrader over inclusieve taal en de geschiedenis hiervan.

Spectrum

In de Spectrum podcast (gelanceerd door Dipsaus podcast) staat de queer ervaring centraal. Host Riyaz van Wegberg spreekt met verschillende gasten over gekozen families, het nachtleven, activisme en nog veel meer.

Polyam

De Polyam Podcast is een database van Nederlandstalige non-monogame verhalen. Het is de eerste Nederlandstalige podcast volledig in het teken van non-monogamie en non-monogame mensen.” Dit is hoe presentator Isabeau de podcast zelf omschrijft. Verschillende gasten komen aan het woord over onder andere jaloezie, BDSM en representatie in de media!

Genderkwiebus

In de Genderkwiebus podcast spreekt Nanoah Struik over alles wat met gender te maken heeft: “Leer over alles wat en luister naar mensen die zichzelf identificeren met een woord dat jij misschien niet eens kent.” Zeker het luisteren waard!

 

Tips om te verdwalen in verhalen
Logo Genderkwiebus podcast. Bron: Instagramaccount Genderkwiebus.

Wandelingen

Ben je even helemaal klaar met het staren naar een scherm, probeer dan één van deze wandelingen in Amsterdam of Groningen.

Vrouwenkiesrecht wandeling

Deze wandeling van Atria brengt je langs een aantal plekken in Amsterdam die belangrijk zijn geweest voor het algemeen vrouwenkiesrecht van witte vrouwen. Bijvoorbeeld het geboortehuis van Wilhelmina Drucker en Café Suisse, waar de Vrije Vrouwenvereeniging samen kwam.

In de voetstappen van Cato Pekelharing-Doijer

Sanne Meijer stelde een wandeling op in Groningen langs plekken die belangrijk zijn geweest in de eerste feministische golf in de stad. Een van de Groningse vrouwen die belangrijk was in deze golf is Cato Pekelharing-Doijer (1858-1913), vandaar de titel van deze wandeling.

70 jaar COC Wandeling

Voor het 70-jarig bestaan van COC Amsterdam ontwikkelde de organisatie een wandeling langs plekken die belangrijk zijn geweest in de eerste stappen naar emancipatie van de LHBT-beweging. Je wandelt bijvoorbeeld langs het homomonument en de Saarein, een zeer roemruchtig café, waar actiegroepen als  Paarse September en Lesbian Nation samenkwamen.

 

Tips om te verdwalen in verhalen
Café de Saarein in Amsterdam. Bron: Saarein via I amsterdam.

Series

Heb je Netflix inmiddels uitgespeeld? Of kun je toch nog tips gebruiken voor welke series je nu het beste kunt bingewatchen? Lees hier meer over de series die ik afgelopen jaar in een zucht uitkeek en zeker zou aanraden!

Euphoria

Een meeslepende serie over de levens van een groep tieners en hun onderlinge relaties in Amerika. Thema’s als drugs, verslaving, genderidentiteit, seksualiteit, giftige mannelijkheid en mentale gezondheid komen aan bod. Daarnaast zijn de kostuums en make-up fantastisch, des te meer reden om deze geweldige serie te kijken!

POSE

2Op de balls komen mensen van verschillende ‘huizen’ (oftewel: chosen families) samen om hun het tegen elkaar op te nemen in verschillende categorieën en hun skills te laten zien. <a href="https://www.funx.nl/news/funx/b3729393-f4b6-4281-8fe7-73ea0f90af1d/perry-over-ballroom-culture-we-hebben-veel-kunst-te-danken-aan-zwarte-trans-vrouwen" target="_blank">Bron: Perry over de ballroom culture. </a> Op de achtergrond vertelt POSE ook het verhaal van de AIDS-crisis die in die tijd op kwam. Vanaf juni is waarschijnlijk het derde en laatste seizoen van de serie te zien, goed nieuws dus!

F-Woord

Omroep HUMAN maakte een miniserie over alles feminisme. In vier afleveringen komen verschillende feministen aan het woord over wat feminisme is, het imago van feministen, hoe zij zich laten horen, waar ze voor strijden en wat jij kan doen.

Sex Education 

In deze serie begint tiener Otis – zoon van een seksuoloog – een geheime kliniek voor sekstherapie op zijn middelbare school. Samen met Maeve en beste vriend Eric helpt hij klasgenoten met al hun vragen over seks, seksualiteit en relaties. Er staan op dit moment al twee seizoenen op Netflix, maar ergens dit jaar komt een derde seizoen uit.

I May Destroy you

Deze ongelooflijk indrukwekkende serie is geschreven en geregisseerd door de getalenteerde Michaela Coel. De serie vertelt het aangrijpende verhaal van Arabella en haar verwerkingsproces van een verkrachting, die misschien wel nooit te verwerken valt. Hiermee gaat de serie over 3 Het Engelse ‘consent’ kan in het Nederlands los vertaald worden naar ‘wederzijdse toestemming’. Dit kan betrekking hebben op seks, maar het kan ook breder toepasbaar zijn in verschillende soorten (platonische) relaties, vriendschappen en interacties. <a href="https://www.bnnvara.nl/spuitenenslikken/catalogus/woordenboek/c/consent. " target="_blank">Bekijk deze site voor meer informatie.</a> in alle mogelijke vormen. Heb je de serie gekeken, luister dan ook vooral naar aflevering 56 van de Dipsaus Podcast waarin I May Destroy You uitgebreid besproken wordt.

 

Tips om te verdwalen in verhalen
Michaela Coel als Arabella in de serie I May Destroy You. Bron: Si fuiste fan de Fleabag, entonces tienes que ver I May Destroy you via Vogue, Mexico.

 

Mis je nog wat op deze lijst en heb je een aanvulling die niet mag ontbreken? Stuur je suggestie dan vooral door naar pieke@womeninc.nl. 

  • 1
    Afbeelding artikel van links naar rechts: Campagnebeeld Refresh Amsterdam door Kevin Osepa, <a href="https://refresh.amsterdam/kunstenaars/kevin-osepa-2/" target="_blank">Bron: Kevin Osepa, Refresh Amsterdam</a>. ‘My home is in my belly’ door Sara Emami, <a href="https://www.lilithmag.nl/blog/2020/6/8/home-in-my-belly" target="_blank">Bron: Sara Emami, Lilith Magazine</a>. Smita James tijdens het event ‘Fok me Hokje’, <a href="https://www.youtube.com/watch?v=N3emf2CdGF0" target="_blank">Bron: Verhalen op Vrijdag #17: Fok me hokje, YouTube Pakhuis de Zwijger</a>. Logo van de Spectrum podcast, <a href="https://www.buzzsprout.com/1076809" target="_blank">Bron: Buzzsprout</a>. Buste Aletta Jacobs door Theresia van der Pant, <a href="https://www.visitgroningen.nl/nl/locaties/1959374088/standbeeld-aletta-jacobs" target="_blank">Bron: Standbeeld Aletta Jacobs, Er gaat niets boven Groningen</a>. En beeld uit de serie Euphoria, <a href="https://www.cosmopolitan.com/entertainment/tv/a28049240/how-to-watch-euphoria-hbo/" target="_blank">Bron: Here’s How to Stream ‘Euphoria’ Even if You Don’t Have HBO, Cosmopolitan.</a>
  • 2
    Op de balls komen mensen van verschillende ‘huizen’ (oftewel: chosen families) samen om hun het tegen elkaar op te nemen in verschillende categorieën en hun skills te laten zien. <a href="https://www.funx.nl/news/funx/b3729393-f4b6-4281-8fe7-73ea0f90af1d/perry-over-ballroom-culture-we-hebben-veel-kunst-te-danken-aan-zwarte-trans-vrouwen" target="_blank">Bron: Perry over de ballroom culture. </a>
  • 3
    Het Engelse ‘consent’ kan in het Nederlands los vertaald worden naar ‘wederzijdse toestemming’. Dit kan betrekking hebben op seks, maar het kan ook breder toepasbaar zijn in verschillende soorten (platonische) relaties, vriendschappen en interacties. <a href="https://www.bnnvara.nl/spuitenenslikken/catalogus/woordenboek/c/consent. " target="_blank">Bekijk deze site voor meer informatie.</a>
Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

header1

1 op de 8 mensen in Nederland wordt maandelijks geconfronteerd met menstruatiearmoede.

 

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud