Te hoge dosering slaappil voor miljoenen vrouwen

Het besef dat vrouwenlichamen heel anders zijn dan mannenlichamen begint steeds verder door te dringen in de gezondheidszorg. In de Verenigde Staten blijkt nu dat de meest populaire slaappil, Ambien, een andere werking heeft in het lichaam van een vrouw dan in die van een man. Vrouwen blijken jarenlang een te hoge dosis te hebben geslikt.

Ambien is al twintig jaar op de Amerikaanse markt en is alleen in het afgelopen jaar al 40 miljoen keer voorgeschreven. Nu blijkt dat het medicijn een andere uitwerking heeft op vrouwen dan op mannen en dat vrouwen al die tijd een te hoge dosis hebben genomen. De dosering die geschikt is voor mannen blijkt voor vrouwen veel te hoog, omdat de werkzame stof in een vrouwenlichaam minder snel wordt afgebroken. Daardoor hebben vrouwen de volgende ochtend een 45% hogere concentratie dan mannen in hun bloed. Dit kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn als deze vrouwen gaan autorijden.

Verschil maken
Dit nieuws betekent dat we bijna alle medicijnen opnieuw moeten testen, omdat er amper rekening is gehouden met sekseverschillen, geeft neurowetenschapper Larry Cahill (University of California, Irvine) aan. “De aanname dat sekse niet uitmaakt, is niet juist: het is mogelijk dat het niets uitmaakt, maar het is ook mogelijk dat het heel veel uitmaakt”, aldus Cahill.

Onderzoek
Journalist Lesley Stahl legt uit waarom we niet allang op de hoogte zijn van deze verschillen: “Onderzoek wordt voornamelijk gedaan op mannelijke proefdieren of op mannenlichamen. En als er wel onderzoek wordt gedaan op vrouwen, dan worden alle resultaten samengevoegd en wordt er een gemiddelde genomen. Er wordt dus niet gekeken hoe mannen reageren tegenover hoe vrouwen reageren.”

Bijwerkingen melden
Het is dus belangrijk om bijwerkingen van medicijnen te melden die niet in de bijsluiter zijn opgenomen, omdat deze wellicht nog niet bekend zijn. In Nederland kan je bijwerkingen melden bij Lareb

Bekijk hier het hele verslag over dit onderwerp.

Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud