Twee op de drie jonge vrouwen krijgt te maken met intimidatie op straat, zo blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Onder intimidatie vallen onder andere nagesist, achternagelopen en achtervolgd worden. Vrouwen voelen zich hierdoor ongemakkelijk, onveilig of bang. Het aandeel mannen dat dit overkomt is ook hoog, maar de helft lager: een op de drie krijgt met deze zaken te maken.
Geschreven door: Sander Heithuis
Het onderzoek van CBS is slecht ‘nieuws’, tussen aanhalingstekens want voor vrouwen, zullen de cijfers niet als een verrassing zijn gekomen. Desondanks is er ook goed nieuws: 16 maart mogen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De invloed van de gemeenteraad moeten we niet onderschatten. Ook op het gebied van gendergelijkheid is deze invloed groot. Zo zijn er gemeenten die straatintimidatie tegengaan door met vrouwen door nieuwe wijken te lopen om te kijken op welke manier de ruimtelijke ordening veiliger kan, zoals in Zeist gebeurt. Daarnaast zijn er gemeenten (zoals Maastricht) die zich actief aansluiten bij campagnes om (seksuele) intimidatie tegen te gaan.
In het stemhokje kunnen we dus kiezen voor een veiligere openbare ruimte voor vrouwen. Ik roep mensen op om voor het stemmen partijen te checken op de plannen rondom openbare orde en veiligheid en dit mee te nemen in hun keuze. Staat er niks over dit thema in de plannen van de partij waar je op wil stemmen? Laat dan van je horen: veel initiatieven van raadsleden ontstaan uit de geluiden die vanuit de lokale samenleving komen.
Ik kijk uit naar nieuwe initiatieven die de kansen van vrouwen vergroten. En dan heb ik het niet alleen over plannen omtrent straatintimidatie. Nog steeds vinden er anti-abortusdemonstraties plaats bij klinieken: gemeentes waarin dit het geval is moeten in actie komen en bufferzones instellen. Ook kunnen raadsleden pleiten voor betere financiële waardering van mantelzorgers. De meerderheid van de mantelzorgers is vrouw en veel van hen zijn overbelast. Het is de taak van de gemeente om er voor hen te zijn. Tot slot kan de lokale overheid een voorbeeldrol aannemen op het gebied van inclusief werkgeverschap: in Enschede wordt momenteel onderzoek gedaan naar de loonkloof binnen de gemeente. Wanneer dit gemeten wordt, kan er ook actie worden ondernomen en kan de overheid een voorbeeldrol vervullen.
Aan de vooravond van de verkiezingen is de oproep dus: ga stemmen, check je partij, laat je horen en zet je in. O en: momenteel is slechts 31% van de gemeenteraadsleden vrouw. Wanneer we de besluiten over onze dagelijkse omgeving overwegend aan mannen overlaten, zal het belang van gendergelijkheid ondersneeuwen. De laatste oproep in dit rijtje is dan ook: stem op een vrouw!
Bekijk hier alle informatie over de gemeenteraadsverkiezingen van 2022