Aankomende maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Dit is een belangrijk moment waarop bepaald wordt wie ons als volk gaat vertegenwoordigen. Kortom, het moment om inspraak te hebben en invloed uit te oefenen op de besluiten die in Nederland genomen worden. Maar ook op wie die besluiten nemen.
Voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen is ook politiek representatie van belang. We weten dat een aantal groepen, zoals vrouwen, mensen van kleur, LHBTI+ mensen, te weinig worden gerepresenteerd in de Tweede Kamer. Als we specifiek kijken naar hoeveel vrouwen op dit moment Tweede Kamerleden zijn, is dat slecht 31%.1Bron: Parlement.com: Vrouwen in de Tweede Kamer
Stichting Stem op een Vrouw zet zich al sinds 2017 in om meer vrouwen in de politiek te krijgen. Deze stichting deed onderzoek naar het aantal vrouwen op de kieslijsten van de politieke partijen die dit jaar meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen.
Er stonden nog nooit zo veel vrouwen verkiesbaar op de kieslijsten van de politieke partijen.2Bron: Stem op een Vrouw: Op naar de 50% De kandidatenlijst van het CDA, de ChristenUnie en D66 bestaan voor 40% procent uit vrouwen. Het SP en de PvdA doen het met 45 en 50% nog beter. Bij GroenLinks en Partij voor de Dieren valt de balans uit in het voordeel van vrouwen, 60% van de kandidaten is bij deze partijen vrouw.3Deze informatie komt uit het onderzoek van Stem op een Vrouw. We hebben in deze tabel alleen de partijen vermeld die terugkomen in Het Gendergelijkheid Stemadvies van WOMEN Inc. en Atria.