(On)Gehoord: Festival The Roar

“Laat je horen!” is sinds onze oprichting één van de motto’s van WOMEN Inc. Omdat we geloven in de kracht van unieke stemmen en verhalen. Gelukkig worden die verhalen dikwijls omgezet in mooie films, boeken, series, liedjes, kunstexposities en andere vormen. Maar worden ze dan ook gehoord? In de rubriek (On)Gehoord zet de redactie van WOMEN Inc. elke maand een boek, film of ander object in de schijnwerpers, waarvan wij vinden dat je die niet mag missen. Deze maand waren wij bij het eerste Showcase Festival van The Roar, een evenement met alleen vrouwen in de line-up. Deze muzikale talenten kwamen voorbij en mag je niet missen!

Geschreven door: Judith Hellemons en Xanne Visser
Fotografie: Wietse Pottjewijd

 

Tijdens een van de laatste zonnige middagen in september, vindt in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord het Festival The Roar plaats. Terwijl de zon door de bomen fonkelt en de tuin een idyllische sfeer geeft, stromen de bezoekers langzaam binnen. Sommigen nemen al vol verwachting plaats aan de houten picknicktafels, anderen zijn druk aan het schilderen of hebben zich verzameld om de merch-tafel.

Liesbeth Hans is initiatiefnemer van het evenement. Ze is zelf muzikant onder de naam Mustang Lola en eventmanager van beroep. Naar aanleiding van cijfers die aantonen dat er nog weinig vrouwen op festivals worden geboekt – volgens NRC was in 2018 slechts 18% van de artiesten op de vier toonaangevende popfestivals van Nederland vrouw -, besloot Hans om zelf in actie te komen. The Roar werd geboren uit de ambitie voor meer aandacht voor vrouwen in de muziekwereld, met als doel een springplank en hét showcase-podium voor vrouwen te worden. Tijdens het eerste festival was er genoeg talent dat je niet mag missen:

Charlotte Beerda

De middag trapt af met Charlotte Beerda, spoken word artiest en singer-songwriter. Als woordkunstenaar schreef ze eerder voor o.a. het Bevrijdingsfestival, Diversity Day en de Poetry Circle Groningen. Met haar verschillende ritmische optredens door de dag heen, behandelt ze onderwerpen als verzet, verwachtingen van het vrouwenlichaam en het omgaan met een chronische ziekte. Ze weet mensen met haar woorden te raken en na iedere performance klinkt dan ook een luid applaus. Benieuwd waar je Beerda de komende tijd kunt zien en horen? Meer informatie vind je op haar Facebookpagina.

Rose Marin

De eerste muziek wordt gebracht door country singer-songwriter Rose Marin, haar artiestennaam is een Engelse verbastering van Rosemarijn Strijker. Haar grote voorbeeld is de Amerikaanse singer-songwriter Chris Stapleton. “Ik zou graag een vrouwelijke versie van hem zijn,” zegt ze tegen Hans. Andere grote voorbeelden zijn Nederlandse singer-songwriter Judy Blank en Amerikaanse zanger en gitarist Bonnie Raitt. “Mijn favoriete nummer van Raitt is ‘I can’t make you love me.’” Terwijl ze speelt, brengt Marins rustige, maar vrolijke muziek een blond meisje van ongeveer negen jaar achter haar aan het dansen. Aan het einde van het nummer maakt de kleine achtergronddanser een diepe buiging, net als de artiest. Binnenkort komt Marin’s eerste EP uit, waarvan eind september het eerste nummer ‘Movin On’ is uitgebracht. Ze is hiervoor bezig met een crowdfundactie, die je kunt steunen.

Volg rosemarinmusic op insta, of beluister haar muziek op YouTube:

Maddy Moreah

Maddy Moreah (Madeleine Ruijter) en haar band nemen als tweede hun plek op het tapijt in. De van oorsprong Amsterdamse muzikant doet op dit moment mee aan de Popronde en trekt hiermee de komende tijd door het hele land. Op de vraag wie haar rolmodellen zijn, antwoordt ze onder andere Hiatus Kaiyote, Nai Palm en Erykah Badu. Haar muziek is een combinatie van soul, hip-hop, jazz, funk en pop en heeft iets weg van de muziek van de belgische artiest Selah Sue. Tijdens de zonnige nazomermiddag deint iedereen mee op het ritme van de swingende muziek en weet de band een flink aantal kinderen, naast de vaste achtergronddanseres, aan het dansen te brengen.

Moreah brengt de komende tijd veel muziek uit. De eerste muziek is nu al op Spotify te vinden, waaronder een samenwerking met rapper Benjamin Fro. Volg haar op insta, of luister haar muziek op Spotify:

Lewin

Terwijl de zon langzaam ondergaat, neemt Lewin – samen met muzikant Bram van Lange – plaats achter de microfoon. De Amsterdamse singer-songwriter heeft de dag ervoor haar EP uitgebracht, een project waar ze in totaal 6 jaar mee bezig is geweest. “En dat vier ik vandaag hier,” vertelt de artiest. De nummers van de EP gaan over het afscheid nemen van een grote liefde, een afscheid dat ze zag aankomen. Haar liedjes zijn klein en kwetsbaar. Een van haar grote voorbeelden is Joni Mitchell, en ze doet ook denken aan de Britse singer-songwriter Lucy Rose. Luister op Spotify naar haar album ‘For the left behind’ of volg haar via haar Facebookpagina of insta.

Aicha Cherif

Als laatste is Aicha Cherif aan de beurt. De zon is ondergegaan en de truien zijn tevoorschijn gekomen. Eerder deed Cherif mee aan de Kunstbende, een wedstrijd voor jong en creatief talent, die ze landelijk won. De rockchick speelt normaal met een 4-koppige band, maar laat deze avond samen met Bart Oostindie een intieme versie van haar nummers horen. Samen met hem heeft ze niet zo lang geleden haar eigen plaat ‘Point of No Return’ geproduceerd. Iedereen geniet zichtbaar van de nieuwe nummers en tijdens bekende nummers – het nummer ‘Change’ schreef ze eerder voor de Kunstbende – wordt er ook meegezongen. Luister hieronder naar haar album, of volg haar op insta of Facebook.

Wil je zelf nieuw muzikaal talent ontdekken en een evenement van The Roar bijwonen? Het volgende evenement van The Roar vindt begin volgende zomer plaats! Houd The Roar Events in de gaten voor meer informatie en kaarten.

Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud