Neuroloog Michel Ferrari over migraine bij vrouwen

Onze nieuwe campagne #migraineiseenhoofdzaak is nu live! Lees alles over migraine op de site: www.migraineiseenhoofdzaak.nl

 

Wat is migraine en hoe kunnen we het behandelen? Met deze vraag is neuroloog Michel Ferrari (63) iedere dag bezig. In een interview met Juist Magazine (Elsevier) vertelt Ferrari over de hersenziekte, zijn werk als onderzoeker en de groep die het meest last heeft van migraineaanvallen: vrouwen.

 

‘Ziekte van zwakke vrouwen’

De neuroloog heeft inmiddels een internationale carrière achter de rug. Hij studeerde en werkte eerder aan Baylor College of Medicine in Texas en aan Harvard in Boston. Sindsdien maakt hij zich sterk voor meer erkenning van de ziekte en probeert het beeld van een “ziekte van zwakke, hysterische vrouwen die te veel hooi op hun vork hadden genomen” te bestrijden.

 

Nummer twee op de ranglijst

Nieuw onderzoek wijst uit dat migraine op de tweede plaats staat in de lijst van meest belastende ziektes wereldwijd. Ongeveer 12 procent van de Nederlanders heeft twee migraineaanvallen per maand, die 1-3 dagen duren.

 

Migraine komt daarbij (tussen de puberteit en de overgang) drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen met dezelfde leeftijd. Ferrari zegt hierover in Juist Magazine: “Tijdens een zwangerschap stopt de migraine en daarna begint het weer. In de overgang, als geslachtshormonen alle kanten uit zwiepen, wordt het aanvalspatroon onregelmatiger. […] Na de menopauze blijven de aanvallen bij veel, maar helaas niet alle vrouwen, voorgoed weg.”

 

 

Behandel me als een dame

De vrouwelijke geslachtshormonen spelen dus een rol bij migraine, maar er is nog weinig bekend over hoe deze hormonen precies een rol spelen en hoe zij van invloed zijn op de behandeling. Meer onderzoek is daarom nodig! WOMEN Inc. zet zich in voor een gendersensitieve gezondheidszorg.

 

Het hele artikel lezen? Dat kan via Blendle.

 

Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud