EIGE geeft met hun rapport jaarlijks een update over de stand van zaken op het gebied van gendergelijkheid in de EU. Dit jaar besteedt de Gender Equality Index speciaal aandacht aan digitalisering op de arbeidsmarkt en de gevolgen voor gendergelijkheid. Ook wordt in het rapport benadrukt hoe digitalisering en de Covid-19-pandemie vrouwen en mannen in hun werkende leven hebben getroffen. De Index onderzocht ook de effecten van digitalisering voor groepen die mogelijk met extra nadelen worden geconfronteerd, zoals vrouwen met een handicap of vrouwen met een migranten achtergrond. Hieronder staan een aantal opvallende punten uit het rapport met betrekking tot Nederland.
Positieve veranderingen
- Het aandeel vrouwen onder de bestuursleden van de centrale bank en in de besturen van de grootste beursgenoteerde bedrijven is gestegen.
- Het aandeel ministers die vrouw zijn is toegenomen
- De onvervulde behoeften aan medisch onderzoek zijn afgenomen. Deze bedroegen iets meer dan 1% in 2010. Op het gebied van toegang tot gezondheidsdiensten staat Nederland op de eerste plaats in de EU.
Negatieve veranderingen
- Vrouwen verdienen minder dan mannen en de inkomenskloof tussen mannen en vrouwen is licht gestegen ten opzichte van 2010. Toen bedroeg de kloof 20%.
- Het aandeel van vrouwen en mannen met een risico op armoede neemt toe. Alleenstaande moeders lopen een nog groter risico op armoede (29%).
- Ongeveer 2% van de vrouwen en 3% van de mannen met een handicap meldt een onvervulde behoefte aan medisch onderzoek.
Lees hier het gehele rapport.
EIGE – het European Institute for Gender Equality – rapporteert jaarlijks de Gender Equality Index. Daaruit blijkt hoe het staat met gendergelijkheid in de Europese Unie (EU). Nederland staat dit jaar op de vijfde plek in Europa. Hoewel dat een goede score lijkt, is is onze positie op de Gender Equality Index in de afgelopen tien jaar niet verbeterd: in 2010 stonden we nog op de derde plek.
Op het onderwerp macht is nog veel ruimte voor vooruitgang en op de thema’s geld, tijd en gezondheid is zelfs een verslechtering te zien. Carlien Scheele, directeur van EIGE, waarschuwt dat de gevolgen van COVID-19 een negatieve invloed op gendergelijkheid kunnen hebben.
“De pandemie vormt een ernstige bedreiging voor de vooruitgang op het gebied van gender equality, die we ons niet kunnen veroorloven. Beleidsmakers zullen meer dan ooit de resultaten van onze Index moeten gebruiken om inclusieve oplossingen te ontwerpen die gendergelijkheid in onze samenleving bevorderen, zowel tijdens als na de pandemie,” aldus Carlien Scheele, directeur van EIGE.
Volgens EIGE is er versnelling op alle domeinen nodig om gendergelijkheid te bereiken. Als de ontwikkelingen rond gendergelijkheid op hetzelfde tempo doorgaan, is de EU nog minstens 60 jaar verwijderd van volledige gendergelijkheid. WOMEN Inc. heeft een 6 puntenplan ontwikkeld om de nodige versnelling in gang te zetten. We roepen politieke partijen op om deze in hun verkiezingsprogramma’s voor 2021 op te nemen.
Ondersteun het WOMEN Inc. puntenplan voor gendergelijkheid!