Je hoort het vaak: vrouwen leven langer dan mannen. Dan hoeven we ons zeker geen zorgen te maken over hun gezondheid, zou je dan denken. Maar een lang leven is niet alles. Al die extra jaren betekenen iets heel anders als je die bijvoorbeeld ziek in bed moet doorbrengen. Welk deel van ons leven besteden we rennend, springend, vliegend, duikend, vallend en weer opstaand? Uit een internationaal onderzoek blijkt dat Nederlandse mannen 5 jaar langer gezond zijn dan vrouwen.
Geschreven door: Eva de Haan
Nederlandse vrouwen hebben minder gezonde levensjaren dan veel andere Europeanen. Nederlandse mannen zijn langer gezond dan Nederlandse vrouwen, maar liggen ook onder het Europese gemiddelde.
Kenniskloof
Wat gaat er fout? In Nederland wordt er bij onderzoek, onderwijs, diagnose, en behandeling weinig aandacht besteed aan het vrouwenlichaam. In de medische wereld zijn mannen van oudsher de norm. Het gevolg is dat er minder kennis is over gepaste gezondheidszorg voor vrouwen. Bij de ontwikkeling van medicijnen wordt er bijvoorbeeld vaak alleen getest op mannen. Zo is er weinig kennis over bijwerkingen die vrouwen zouden kunnen ervaren. Ook zijn doktoren minder getraind in het herkennen van ziektesymptomen in vrouwenlichamen. 54% van de hartinfarcten van vrouwen wordt bijvoorbeeld niet herkend. Daarom belanden vrouwen vaker in het ziekenhuis, en hebben ze vaker langdurige aandoeningen, zoals migraine en hoge bloeddruk.
Wil je ook gelijke kansen op gezondheid, onderteken onze petitie Stem Gendergelijkheid
Hoe maken we vrouwen beter?
Vrouwen brengen dus minder jaren van hun leven gezond door, en dat is niet op te lossen door ‘s morgens een extra vruchtensapje te drinken, of vroeger naar bed te gaan. Om te zorgen dat vrouwen vitaler worden, moeten er structurele veranderingen plaatsvinden. Onwetendheid over het vrouwenlichaam bedreigt levens. WOMEN Inc. wil gelijke kansen op gezondheid, voor iedereen. Dat begint door te erkennen dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen in gezondheid en deze vervolgens mee te nemen in onderzoek, preventie, diagnose, en behandeling.
Lees hier hoe we er voor zorgen dat diversiteit de norm wordt in de spreekkamer.