Marlies Dekkers: “Vrouwelijkheid en feminisme gaan geweldig samen”

Geschreven door: Anna Roodhof

 

Modeontwerpster Marlies Dekkers (52) viert dit jaar het 25-jarig jubileum van haar lingerielijn. Met haar ontwerpen vertelt ze een belangrijke boodschap: vrouwelijkheid en feminisme gaan geweldig samen. Wij spraken haar over haar visie op feminisme, haar lingeriemerk en #MeToo.

 

Wanneer wist je: ‘Ik ben feminist’?

 

“Ik ben na de middelbare school begonnen aan de kunstacademie. Zonder er al te bewust mee bezig te zijn, lieten al mijn creaties veel zien van het lichaam. Pas toen ik de kunstacademie had afgerond, viel bij mij het kwartje: alles wat uit mijn handen komt is lingerie! Maar ik besefte me direct de beladenheid rondom het vrouwenlichaam. Het stereotype in de jaren negentig was: lingerie is om van vrouwen een lustobject te maken. Dat zette mij op scherp. Ik hou van vrouwelijkheid en van het feminisme. Ik moest er een visie op hebben.”

 

Hoe zag lingerieland er op dat moment uit?

 

“Vijfentwintig jaar geleden zat de lingeriewereld in een behoorlijke spagaat. De tweede feministische golf verbrandde symbolisch de BH, omdat vrouwen klaar waren met almaar als lustobject te worden gezien. Als antwoord daarop ontdeden zij zich van hun vrouwelijkheid. Als statement. Dit beeld is lang verbonden gebleven aan de tweede feministische golf. Ondertussen ging de lingerie-industrie gewoon door alsof dit allemaal niet gebeurde.

 

Ze konden er niet meer omheen toen zangeres Madonna het beroemde Gaultier korset aantrok, met de puntige cups die de borst als wapen neerzette. Dit korset symboliseerde namelijk een nieuwe ‘ik bepaal het zelf wel’-houding. Het is een heel iconisch kledingstuk, ik ben van mening dat het de derde feministische golf inluidde.

 

Madonna zette zelfverzekerdheid, zelfvertrouwen, je dromen najagen en kracht internationaal op de kaart. Zonder haar had het zeker langer geduurd voordat mijn ontwerpen zouden zijn doorgebroken: De tijd was rijp.”

 

Wat is feminisme volgens jou?

 

“Je kunt feminisme natuurlijk zo complex of simpel maken als je zelf wilt. Maar als je het in één zin moet samenvatten, komt het gewoon neer op gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Daar komen natuurlijk allerlei andere aspecten uit voort: gelijke beloning, geen machtsmisbruik en geen seksueel misbruik, om er maar een paar te noemen. Maar het begint met die ene zin: gelijke rechten. Dat je je moet ontdoen van je vrouwelijkheid om feminist te zijn, dat is nooit het uitgangspunt van het feminisme geweest. Daar is feminisme nooit over gegaan en dat is ook nooit de hoofdboodschap geweest.”

 

Wat is jouw inspiratiebron?

 

“Voor mijn werk haal ik veel inspiratie uit sterke vrouwen uit de geschiedenis, zoals kunstenares Frida Kahlo of koningin Elizabeth I. Die vrouwen hebben tijdens hun leven hun ambities gevolgd en een plek geclaimd in de geschiedenis, they did it. Ze zijn een inspiratie voor mij en ik wil ook graag andere vrouwen ermee inspireren. Het zijn zulke mooie en krachtige verhalen.

 

Daarnaast vind ik de vrouwen van de #MeToo-beweging nu heel inspirerend. De beweging is ongelofelijk belangrijk in de strijd voor gelijke rechten. Het is essentieel dat vrouwen overal ter wereld veilig zijn. Mijn generatie heeft weeffouten gemaakt. We wilden geen slachtoffer zijn. We dachten teveel: ‘even slikken en weer door’. Maar de huidige generatie benoemt de pijnpunten en ze pikken het niet meer. Een groot deel van de samenleving ziet de ophef over #MeToo nu nog als overdreven, maar ik vind het ontzettend schokkend hoe veel vrouwen ‘#MeToo’ op hun tijdlijn hebben gepost. De weerstand laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is voor het feminisme.”

 

Waarom zou iedereen feminist moeten zijn?

 

“Mannen hebben ook moeders, zussen, vrouwen of dochters. Als je aan een man vraagt: ‘wat vind je ervan dat jouw moeder minder verdient dan haar mannelijke tegenhanger?’ Of ‘wat vind je ervan dat je dochter seksueel is misbruikt?’ Dan is er geen man die dat geen probleem zal vinden. Daar komt het feminisme op neer.

 

Feminisme zorgt voor een samenleving waarin mannen en vrouwen gelijke rechten hebben en gelijk worden behandeld. In zo’n omgeving komt zowel de potentie van mannen als vrouwen tot zijn recht. Dat is toch ontzettend redelijk? De stem van de vrouw heeft eeuwenlang op een veel te laag volume gestaan. Nu is het tijd dat deze stem hetzelfde volume krijgt als de mannenstem.”

 

Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud