In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 praten we in de WOMEN Inc. podcast met vrouwen in de politiek. Deze zevende aflevering is de tweede van ons drieluik. We gaan met 3 vrouwen in gesprek over hun carrière, de drempels die ze ervaren en het belang van representatie, en deze keer spreken we met Carline van Breugel (D66).
Al op jonge leeftijd eiste Carline van Breugel, kandidaat voor D66 voor de komende verkiezingen, de inspraak op die ze als jong persoon vaak miste. Voordat ze de politiek in ging, was ze al actief bij het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) en bij de Landelijke Studentenvakbond.
“Het is bijzonder om te merken dat het ook wel echt uitmaakt als je van je laat horen.”
Toen ze op een onderwijsdemonstratie voor 40.000 mensen een speech gaf, realiseerde ze zich dat ze meer kon dan dat ze van zichzelf had gedacht. Hierdoor zag ze in dat ze meer met die inspraak wilde en kon doen en dat gaf haar zelfvertrouwen.
“Als ik dit durf, ga ik alles gewoon proberen!”
Iemand die een rolmodel voor haar is geweest is Paul van Meenen, ook politicus bij D66. Ze waren het niet altijd inhoudelijk met elkaar eens, maar ze bewonderde zijn betrokkenheid bij de mensen en raakte geïnspireerd door zijn passie. De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, is ook een rolmodel voor haar. Ardern toont ‘feminien leiderschap,’ zoals ze het noemt en laat ook haar zachtheid zien. Dit is iets waar veel mannen iets van zouden kunnen leren, volgens haar.
“Ik denk dat een stukje feminien leiderschap, met uitvragen hoe iets zit en berouw tonen en met iemand meedenken over hoe diegene zich voelt, een hoop ellende kan voorkomen.”
In haar carrière kreeg ze veel weerstand, met name omdat ze jong is. Er wordt vaak gezegd dat jonge mensen nog niet genoeg levenservaring hebben om de politiek in te gaan. Dit vindt Carline onzin en daarom inspireert ze graag andere jonge mensen om ook de politiek in te gaan. Ze wil hierin het voorbeeld zijn dat ze zelf niet heeft gehad.
Helaas is seksisme ook iets waar ze veel mee te maken heeft gekregen, net als 85% procent van de vrouwen in de politiek. Toen ze jonger was had ze nog niet zo door hoe prominent het seksisme was, maar toen ze kennismakingen had in de Tweede Kamer viel dat meer op. Dit seksisme uitte zich in dat mensen haar niet serieus namen of dat ze werd voorgesteld als mooi ‘en nog slim ook’. Haar naam werd tijdens zo’n kennismaking niet eens genoemd.
Carline vertelt dat het soms lastig is om tegen dit soort opmerkingen in te gaan, maar als ze verkozen wordt tot Tweede Kamerlid zou ze feller willen optreden tegen het seksisme in de politiek. Ze wil ook weer terug naar een cultuur die eerst in de Tweede Kamer heerste toen er nog meer vrouwen als Kamerleden waren dan nu. Dit is een cultuur waarin vrouwen meer naar elkaar toe trekken, elkaar steunen en voor de ander opkomen.
Door de jaren heen heeft ze gemerkt en geleerd dat het helpt om open te zijn over haar eigen onzekerheden en haar biseksualiteit. Daarmee kan ze anderen helpen. Iets waarvan ze zelf eerst dacht dat ze super sterk in haar schoenen moest staan, om dat te kunnen doen.
“Maar ik merk nu dat als je juist die kwetsbaarheid laat zien, je nog meer een rolmodel bent.”
Aan vrouwen die misschien de politiek in willen, wil Carline vooral als tip meegeven om actief te worden. Dit hoeft niet direct bij een politieke partij te zijn, maar kan ook bij een vakbond of een nationale jeugdraad. Het is ook belangrijk om elkaar op te zoeken als vrouwen en elkaar te helpen hierin.
Het lastige is wel dat er een strenge maatstaf geldt voor jonge vrouwen: “Er worden heel veel irrelevante dingen van vrouwen verwacht nog voordat je serieus wordt genomen.” Om die redenen draagt ze zelf bijvoorbeeld geen jurken meer op werk, want dan namen mensen haar minder serieus en flirten meer met haar. Dat moeten we bespreekbaar (blijven) maken vindt ze.
“De hele cultuur moet om, dat we vrouwen zien als een soort lustobject en als ze er leuk uitzien dat we daar automatische mee mogen flirten op het werk. Dat vind ik echt niet kunnen.”
Als laatste wil ze meegeven: “Stel je gewoon verkiesbaar. Ga het proces in. Ben je bewust dat als mensen zeggen dat je te weinig levenservaring hebt of als het over dit soort irrelevante zaken gaat, ben je bewust dat het niet aan jou ligt! Want ik denk dat ik veel dingen als feedback heb ontvangen, die weinig te maken hebben met mijn capaciteit en dat is zonde van je energie.”