Onze nieuwe campagne #migraineiseenhoofdzaak is nu live! Lees alles over migraine op de site: www.migraineiseenhoofdzaak.nl
Er is nog veel onduidelijk over migraine, waardoor het moeilijk is om dit te herkennen en ook goed te kunnen behandelen. Lees in dit artikel welke tips je kunnen helpen bij het herkennen van je migraine en hoe je ermee om kunt gaan.
Hoe kan ik omgaan met migraine?
Migraine wordt niet altijd serieus genomen als hersenziekte, maar daar kun jij als vrouw zelf verandering in brengen.
|
Migraine is meer dan hoofdpijn
Migraine lijkt vaak een ernstige vorm van hoofdpijn, maar het is veel meer dan alleen hoofdpijn. De verschillen tussen migraine en hoofdpijn zijn veel groter dan je denkt. Hoofdpijn is slechts een van de vervelende symptomen van een migraineaanval. Veel mensen hebben voorafgaand aan de hoofdpijn ook last van misselijkheid en overgeven, overgevoeligheid voor licht en geluid, en krijgen vlekken in het zicht.
Verschillen hoofdpijn & Migraine
Migraine is niet altijd gemakkelijk te herkennen en wordt vaak verward met hoofdpijn. Toch is hoofdpijn slechts een symptoom van migraine. Maar wat is het verschil precies? Migraine kun je herkennen aan een aantal symptomen:
- Migraine komt in aanvallen
- De aanvallen hebben een duidelijk begin en einde
- De hoofdpijn is heftig bonzend of kloppend
- De pijn zit meestal aan één kant van het hoofd
- Veroorzaakt misselijkheid en/of braken
- Zorgt voor overgevoeligheid voor licht en geluid (foto- en fonofobie), vaak ook voor geuren (osmofobie)
- Elke inspanning verergert de pijn
- Een (onbehandelde) aanval duurt gemiddeld tussen 4 – 72 uur
Wat lokt een migraineaanval uit?
De precieze oorzaak van migraine is niet bekend, wel zijn er een aantal factoren die een invloed kunnen hebben op het krijgen van een migraineaanval. Herken je de bovengenoemde symptomen? Door het bijhouden van een hoofdpijndagboek is het mogelijk een eventuele relatie tussen onderstaande factoren en een migraineaanval te onderzoeken:
- Verandering van stresspatroon
- Slaappatroon
- Niet en/of onregelmatig eten
- Erfelijkheid
- Menstruatie (hormoonschommelingen)
- Medicatie
- Omgevingsfactoren
Feiten en fabels over migraine
Laat je horen!
Nog steeds rust er een groot taboe op migraine, met alle persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van dien. Heb jij migraine? Laat dan van je horen en help ons het taboe hierop te doorbreken!
» Deel tijdens de Migraineweek jouw verhaal via ons Podium.