Afgelopen najaar sloegen FemCity en WOMEN Inc. de handen ineen. Samen met onder andere onderzoekers, politici en ervaringsdeskundigen gingen we in gesprek over gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. Op 9 november stonden menstruatiemythes centraal.
Bloeden, schommelingen en kramp
Menstruatie: menig mens maakt het maandelijks mee. Maar wat weten we er eigenlijk over en wanneer is het tijd om aan de bel te trekken? Bloeden, emotionele schommelingen en kramp horen er allemaal bij, is wat ons van jongs af aan verteld wordt. Toch is de vraag over waar de (pijn)grens ligt belangrijk. Doordat we weinig praten over bovengenoemde ongemakken en er nog veel kennis mist, kunnen klachten lang onbehandeld blijven en achterliggende aandoeningen niet worden herkend.
Niet voor niets duurt het gemiddeld ruim 10 jaar voordat endometriose, PCOS of PMDD bij mensen die menstrueren worden ontdekt. Dit alles terwijl de consequenties ervan niet mis zijn; (ondraaglijke) pijn, schijnbaar onverklaarbare klachten en regelmatig uitval of afwezigheid op werk, als ouder of in andere dagelijkse bezigheden. Hoe openen we het gesprek over hormonen, menstruatie, anticonceptie en hieraan gerelateerde klachten? En hoe zorgen we ervoor dat de zorg deze beter herkent en behandelt?
We spraken deze avond met Sofie Peeters (documentaire- en podcastmaker), Renate Schoorlemmer (huisarts), Anne Timmermans (gynaecoloog, chef de polikliniek gynaecologie Amsterdam UMC), Kim Barten-Meijerman (verpleegkundig consulent op het Hemofilie Behandel Centrum), Nanoah Struik (professioneel activist) en Laura Bas (jongerenambassadeur seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, Choice for Youth and Sexuality).
Highlights
Anne Timmermans: “Dit is iets wat 50% van de bevolking ervaart en sommigen hebben er echt last van, maar we weten er eigenlijk nog zo weinig over.”
Sofie Peeters: “Angstgevoelens staan wel op de bijsluiter van de pil, maar eigenlijk niemand – inclusief ikzelf – had er aan gedacht dat het zo’n impact zou kunnen hebben.”
Laura Bas: “Er wordt te weinig onderzoek gedaan naar menstruatie, omdat er een taboe op heerst. 50% van de vrouwen voelt zich vies als ze menstrueren.”
Renate Schoorlemmer: “Er komen gelukkig veel vrouwelijke huisartsen bij, dus hopelijk ook meer kennis en vragen over menstruatie binnen de sector.”
Nanoah Struik: “Menstruatie is geen vrouwending, geen mannending, maar een mensending.”
Kim Barten-Meijerman: “Een goed geheugensteuntje is de 7-2-1-regel. Menstrueer je langer dan 7 dagen, moet je vaker dan om de 2 uur je producten verschonen en heb je stolsels die groter zijn dan een 1 euromunt? Ga dan naar je huisarts en kijk of er hulp mogelijk is.”