Door ongestelde muis betere behandeling voor vrouwen

Deze week in het nieuws: wetenschappers ontdekken een muizensoort met een “menselijke” menstruatiecyclus. Het lijkt niet zo bijzonder, maar dit muisje zou mogelijk veel mysteries over menstruatie bij vrouwen kunnen oplossen. Lees verder waarom deze ontdekking zo bijzonder is.

 

Nog geen geschikte proefdieren
Muizen worden vaak ingezet als proefdieren bij medisch onderzoek, waardoor veel antwoorden kunnen worden gevonden over verschillende aandoeningen en de werking van medicijnen. Maar aangezien er tot nu toe geen enkel muizensoort bekend was die een vergelijkbare menstruatiecyclus had als mensen, konden de dieren nooit worden gebruikt bij onderzoek naar het vrouwelijke voortplantingssysteem. Dit stond een effectieve behandeling voor vrouwen in de weg. 

 

Muisje biedt mogelijk veel antwoorden
Dankzij deze muisjes wordt het waarschijnlijk mogelijk om de invloed van medicijnen te testen op vrouwen die ongesteld zijn. Het biedt ook mogelijkheden om de menstruatiecyclus van vrouwen beter te begrijpen. Onderzoekers weten bijvoorbeeld nog steeds niet waar de cellen die na elke menstruatie opnieuw het baarmoederslijmvlies produceren vandaan komen. 

 

Waarom is het nu pas ontdekt?
Juist omdat proefdieren zo vaak worden gebruikt om medische vragen te ontrafelen, kan je je afvragen waarom deze ontdekking nu pas wordt gedaan. "Het antwoord, zoals bij vele ontdekkingen in de wetenschap, is dat niemand echt heeft gekeken", zegt hoofdonderzoeker Hayley Dickinson. Precies daarom blijft WOMEN Inc. vragen stellen over gezondheid van vrouwen.

 

Lees meer:

» Wat doet WOMEN Inc. voor de gezondheid van vrouwen?

 

» "Sorry mevrouw, dit kunsthart is te groot voor u"

 

» Weg met de "bikinivisie"! 

 

Foto: Olaf Leillinger / CC-BY-SA-3.0

Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud