De vermogenskloof: omvangrijk en onzichtbaar

Van de loonkloof tussen vrouwen en mannen, die in Nederland nog steeds 13 procent is, heb je vast al eens gehoord. Net als de pensioenkloof: vrouwen bouwen gemiddeld 40 procent minder aanvullend pensioen op dan mannen. Maar heb je ook weleens gehoord van de vermogenskloof? Daar wordt veel minder over gesproken. Dat we het daar bijna niet over hebben is onterecht, aangezien Nederland de grootste vermogenskloof heeft van Europa. Hoe die kloof tot stand is gekomen en wat dit betekent voor de kansen van vrouwen in Nederland lees je in dit artikel. Want, het is hoog tijd dat de vermogenskloof in Nederland zichtbaar wordt!

Geschreven door: Danielle Selak

Wat is de vermogenskloof? 

Uit onderzoek van Oxfam Novib blijkt dat alle vrouwen wereldwijd samen 105 biljoen dollar minder vermogen* opbouwen dan alle mannen samen. Ter illustratie: dit verschil in welvaart tussen mannen en vrouwen wereldwijd is gelijk aan ruim vier keer de omvang van de Amerikaanse economie. Deze kloof wordt ook bevestigd door onderzoek van het World Economic Forum en WTW. Zij ontwikkelden samen de Global Gender Wealth Equity Index. Volgens deze index hebben vrouwen wereldwijd na hun pensionering slechts 74 procent van het vermogen van mannen. In Nederland is dit percentage zelfs nog lager, namelijk 70 procent. Dat betekent dat vrouwen in Nederland bijna een derde minder vermogen opgebouwd hebben bij hun pensioen dan mannen. Een enorme kloof dus, maar wat betekent die vermogenskloof nou precies?

Foto door Breakingpic

Veel analyses richten zich op slechts één aspect van genderongelijkheid, zoals beloning, carrièrekansen of representatie van vrouwen aan de top. In werkelijkheid is genderongelijkheid echter een probleem dat zich gedurende het gehele leven van vrouwen opbouwt en hebben al deze aspecten invloed op elkaar. Uit het onderzoek van World Economic Forum en WTW blijkt dat vrouwen die aan het begin van hun carrière vergelijkbare functies en salarissen hebben als mannen, structureel achterblijven in opgebouwd vermogen aan het eind van hun loopbaan. Dan rest de vraag: hoe komt deze ongelijkheid tot stand?

Vrouwen in Nederland hebben bijna een derde minder vermogen opgebouwd bij hun pensioen dan mannen.

Hoe komt de vermogenskloof tot stand?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de vermogenskloof tussen mannen en vrouwen. Denk daarbij aan: de loonkloof, ongelijke carrièrekansen en doorgroeimogelijkheden, loopbaanonderbrekingen door zorgtaken, verschillen in financiële kennis en levensgebeurtenissen zoals scheiden. Hieronder lees je hoe deze aspecten zorgen voor minder vermogensopbouw.

Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.

Ga naar de inhoud