Geschreven door: Berna Toprak
Hoe zorgen we ervoor dat toekomstige artsen zich bewust zijn van de verschillen tussen mannen en vrouwen in de geneeskunde? Deze vraag stond vandaag centraal tijdens de conferentie over gender en het medisch onderwijs in Nederland. Daarbij waren alle UMC’s vertegenwoordigd: Radboudumc Nijmegen, UMC Utrecht, LUMC, VUmc, AMC, Erasmus MC, Maastricht UMC+ en UMCG.
WOMEN Inc. pleit samen met de Alliantie Gender & Gezondheid voor een gendersensitieve gezondheidszorg. Om dit te bereiken is het belangrijk dat al in de opleiding tot arts rekening wordt gehouden met de verschillen tussen mannen en vrouwen. In dit artikel lichten we een aantal voorbeelden uit hoe dit bereikt kan worden.
Studenten als ‘change agents’
Studenten zijn erg gemotiveerd om te leren en hun vaardigheden te ontwikkelen. Ze zijn erg nieuwsgierig en willen graag op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Daarom zijn zij een belangrijke partij om meer bewustwording te creëren over het belang van onderwijs over man/vrouw verschillen in de geneeskunde. Deze studenten worden door de UMC’s ook benoemd als ‘change agents’.
Een cultuur waar variatie de norm is
Tijdens de conferentie werd benadrukt dat we meer en meer een cultuur creëren waar variatie de norm wordt. We kunnen het niet meer veroorloven geen rekening te houden met verschillen in de samenleving. Vrouwen hebben een andere ervaring van gezondheid. Artsen moeten hier heel vroeg in hun carrière al over nadenken willen ze goede zorg leveren voor alle patiënten die ze in de toekomst gaan behandelen.
“Je moet eerst iets expliciet maken voordat het impliciet wordt”
Willen we dat de verschillen tussen mannen en vrouwen op natuurlijke wijze verwerkt zijn binnen de onderwijsprogramma’s, dan moeten we dat eerst expliciet benoemen. Op dit moment is er nog geen voldoende bewustwording en gevoeligheid over de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg, waardoor het benoemd moet worden voordat we het als norm invoeren.
Meer weten?
Wil je weten wat WOMEN Inc. en de Alliantie nog meer doen? Lees dan onze pagina over gendersensitieve gezondheid.