Praten over de overgang is niet altijd makkelijk, niet voor wie er doorheen gaat, maar ook niet voor werkgevers en leidinggevenden. Het onderwerp voelt vaak privé en ligt daardoor gevoelig. Toch kunnen overgangsklachten een flinke impact hebben op het werk, zoals verminderd werkplezier of zelfs langdurig uitval. Het basisonderwijs is daar geen uitzondering op. Het beroep is fysiek en mentaal en als leerkracht in het basisonderwijs heb je minder flexibiliteit dan bij een kantoorbaan. De klas komt en gaat namelijk op vaste tijden.Daarom is juist in deze sector het gesprek extra belangrijk. Door te praten over de overgang worden klachten eerder herkend en kan er eerder en meer op maat ondersteuning geboden worden. Steun, begrip en kleine aanpassingen op het werk maken namelijk vaak al een groot verschil.
- Meer kennis en begrip voorkomt misverstanden
Praten over de overgang voorkomt aannames en vergroot het bewustzijn over wat de overgang precies is. Want de overgang is voor veel mensen veel meer dan af en toe een opvlieger. Werkgevers en de personen zelf die door de overgang gaan, weten vaak onvoldoende over de overgang. Zelfs bij (huis-en bedrijfs)artsen ontbreekt er nog kennis, waardoor overgangsklachten soms worden verward met overspannenheid of burn-out. Betere bespreekbaarheid, leidt tot meer educatie voor iedereen.
- Herkenning doorbreekt eenzaamheid
De overgang kan een eenzame ervaring zijn, ondanks dat er ongeveer 1,2 miljoen Nederlandse vrouwen in de overgangsleeftijd zijn. Door erover te praten vinden vrouwen herkenning en steun. Ze voelen zich minder geïsoleerd en ervaren minder druk om maar ‘gewoon door te moeten gaan’.
- Betere en vroegtijdige ondersteuning verbetert het welzijn van vrouwen in de overgang
Openheid over de overgang is essentieel voor gerichte en effectieve oplossingen, omdat iedere vrouw de overgang anders ervaart. Door klachten bespreekbaar te maken, worden symptomen van de overgang eerder herkend, wat verergering en misdiagnoses voorkomt. Zo kan de juiste ondersteuning op maat worden geboden.
- Vroege signalering vermindert verzuim
De overgang bespreken zorgt voor vroegtijdige herkenning van overgangsklachten. Dit voorkomt dat symptomen verergeren en uitmonden in langdurige uitval. Met gerichte ondersteuning kunnen vrouwen beter geholpen worden om met hun klachten om te gaan, waardoor ze duurzaam inzetbaar blijven. De juiste ondersteuning kan langdurig verzuim voorkomen.
- Praten doorbreekt het taboe
Het gesprek voeren over de overgang en bijbehorende klachten kan kwetsbaar voelen. Leerkracht en leidinggevende moeten samen ontdekken wat werkt. Maar elk open gesprek, elke poster en elke vorm van zichtbaarheid helpt om het taboe te doorbreken en draagt bij aan een werkomgeving waar deze levensfase gewoon besproken kan worden.
Wil je meer weten over hoe je dit gesprek kunt starten of leerkrachten beter kan ondersteunen? Lees verder over de campagne ‘Mag het even over haar gaan’. Daar vind je praktische handvatten, ervaringsverhalen en materialen om de overgang in het basisonderwijs bespreekbaar te maken, op school en daarbuiten.