
technisch gezien
Het aandeel vrouwen in STEM beroepen is slechts 17%.1Bron: sciencemag.org
Met het project Technisch Gezien slaan Alliander, TNO, VHTO, WOMEN Inc. en 75inQ de handen ineen voor gendergelijkheid voor vrouwen in de sectoren exacte wetenschappen, technologie, techniek en toegepaste wiskunde (STEM) in Nederland en richten we ons in dit project op de arbeidsmarkt van de energietransitie.
Dit project wordt medegefinancierd door het Europees Sociaal Fonds (ESF+) en ondersteund door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
WAAR WE ONS OP RICHTEN
Door middel van een campagne, een sociale innovatie pilot en een opschaalbare tool werken we aan een duurzame verandering op de werkvloer. We doorbreken genderstereotypen, pakken zichtbare én onzichtbare barrières aan en creëren concrete oplossingen die bijdragen aan een gelijkwaardige sector. Samen bouwen we aan een inclusieve energiesector waarin iedereen de ruimte krijgt om bij te dragen aan de toekomst.
WAAROM DIT NODIG IS
FEITEN & CIJFERS
17%
Het aandeel vrouwen in STEM beroepen is slechts 17%2Bron: sciencemag.org
53%
70%
IN DRIE FASEN NAAR EEN GENDERINCLUSIEVE ENERGIETRANSITIE
Het project Technisch Gezien is opgebouwd in drie fasen, waarin bewustwording, kennisdeling en praktische oplossingen centraal staan. Elke fase bouwt voort op de voorgaande, met als uiteindelijke doel een genderinclusieve energietransitie.
Lees verder om meer te ontdekken over de aanpak en de stappen die we zetten om dit doel te bereiken.
Verbreding
We trappen Technisch Gezien af met een impactvolle campagne om genderstereotypen in de techniek te doorbreken. Met deze campagne willen we:
- bewustwording creëren op maatschappelijk niveau over de rol en het belang van vrouwen in de technische sector;
- stereotypes en vooroordelen doorbreken over vrouwen in de technische beroepen;
- vrouwen inspireren en aanmoedigen om een carrière in de techniek te overwegen.
Deze campagne is een initiatief van WOMEN Inc. en wordt ondersteund door Alliander, Enexis, Eurofiber, Gasunie en Stedin
Meer weten? Neem een kijkje op onze campagnepagina ‘Regel dat ze wil blijven’.
Verdieping
In de tweede fase wordt in kaart gebracht hoe en waar gender bias zich manifesteert binnen organisaties. Dit doen we via een actieonderzoek, waarbij we ontdekken waar vrouwelijke en mannelijke vooroordelen en stereotypen mee- of tegenwerken. We onderzoeken:
- Waar ‘lekt’ het in de keten? Van instroom en behoud tot doorstroom en uitstroom: op welke momenten lopen vrouwen vast in de STEM-sector?
- Hoe uit gender bias zich in de organisatiecultuur en -structuur?
We analyseren hoe masculine defaults8Kennisbox: Wat zijn ‘masculine defaults’?
Masculine defaults zijn een vorm van gender bias waarbij kenmerken en gedragingen die typisch met mannen worden geassocieerd, worden beloond en als standaard worden beschouwd. Voorbeelden zijn onafhankelijk, assertief, brilliant, rationeel en competitief. Hoewel organisaties zich steeds meer bewust worden van gender bias, zal gendergelijkheid niet worden gerealiseerd als stereotype mannelijke kenmerken en gedragingen op de werkplek de voorkeur blijven krijgen. Inspanningen voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen zullen effectiever zijn wanneer ‘masculine defaults’ worden herkend, erkend en tegengegaan.
onbewust uitsluiting creëren
- Wie zijn de change agents?
Welke medewerkers en leiders kunnen cultuurverandering aanjagen?
Vervolgens analyseren we de vier belangrijkste factoren die een gender-inclusieve werkcultuur beïnvloeden:
- Zelfbeeld: Hoe kunnen we de overtuiging doorbreken dat technische vaardigheden aangeboren zijn en masculien gedreven zijn?
- Beroepsbeeld: Hoe kunnen we het stereotype beeld van de technische professional verbreden en inclusiever maken?
- Werkcultuur: Hoe kunnen we de organisatiecultuur transformeren naar een inclusieve werkomgeving waarin iedereen zich thuis voelt?
- Werk-privébalans: Hoe kunnen we werkgevers ondersteunen bij het creëren van flexibele, gezinsvriendelijke arbeidsvoorwaarden?
Op basis van deze inzichten ontwerpen en voeren we sociale innovaties uit om gender bias in de werkcultuur te doorbreken. In co-creatie met medewerkers en leidinggevenden ontwikkelen en testen we interventies die bijdragen aan een inclusieve werkomgeving.
Tot slot evalueren we deze innovaties en de implementatie hiervan in bedrijven, ter bevordering van gendergelijkheid en een gender-inclusief werkklimaat.
Opschaling
In de laatste fase van ‘Technisch Gezien’ bundelen we de opgedane kennis en stellen we een leernetwerk op waarin kennisdeling tussen organisaties centraal staat. Dit netwerk biedt een platform voor bedrijven om inzichten te delen, uitdagingen te bespreken en samen te werken aan oplossingen voor gender inclusie binnen de technische sector en de energietransitie.
In co-creatie met werkgevers vertalen we de geleerde lessen naar een praktische tool die bedrijven ondersteunt bij het doorbreken van gender bias en het creëren van een inclusieve werkcultuur. Het doel is om werkgevers concrete handvatten te bieden die aansluiten bij hun specifieke behoeften en context.
We sluiten het project af met een grootschalig evenement waarin we de tool lanceren en relevante stakeholders samenbrengen. Zo zorgen we ervoor dat de impact van Technisch Gezien verder reikt dan alleen de deelnemende organisaties en bijdraagt aan een bredere beweging richting gendergelijkheid in STEM.
Zelf in actie komen?
Behoud vrouwen op de werkvloer; werkgevers en leidinggevenden zijn aan zet. Zij spelen namelijk een cruciale rol in het verbeteren van de technische werkomgeving voor vrouwen.
Goed gereedschap is het halve werk, download de actielijst en zet de eerste stap.
partners




