Zzp'ers toch recht op zwangerschapsuitkering

Zwangere vrouwen zzp hebben toch recht op uitkering

Geschreven door: Suzan Steeman

 

Heb jij tussen 27 mei 2005 en 4 juni 2008 een baby gekregen en werkte jij toen als zzp'er? Dan kun je met terugwerkende kracht aanspraak doen op een uitkering. Wij leggen je uit hoe!

 

Onterechte afschaffing regeling

In 2004 werd de eerste publieke regeling voor zwangere zelfstandigen, de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (kort: WAZ), ingetrokken. Daarmee verviel de zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen. Deze vrouwen moesten zich nu privé verzekeren wat niet in alle gevallen mogelijk was. Een zevental vrouwen, de FNV, Vereniging voor Vrouw en Recht en Proefprocessenfonds Clara Wichmann stapten daarom naar de rechter. Dertien jaar en vele juridische procedures later heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2017 aangekondigd dat de vrouwen die destijds geen uitkering konden krijgen, alsnog gecompenseerd gaan worden. Het gaat daarbij om 20.000 vrouwen die ieder aanspraak kunnen maken op ongeveer € 5.600,=. Het UWV voert deze regeling uit.

 

Wie heeft er nog recht op een uitkering?

  • Vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 werkten als zzp'er en hun zwangerschapsuitkering zijn misgelopen.

 

De aanvraag kan maar korte tijd ingediend worden

Let op: je krijgt maar een paar maanden de tijd om de aanvraag alsnog in te dienen. Je kunt de aanvraag indienen tussen 15 mei en 30 september.

 

Bereid je voor op de aanvraag!

Als jij tot de groep zelfstandigen zonder zwangerschapsuitkering hoort, meld je dan alvast via deze website. Dan word je op de hoogte gehouden en ontvang je bijtijds alle informatie.