Zilveren Camera voor het eerst gewonnen door een vrouw

Ilvy Njiokiktjien heeft als eerste vrouw de prestigieuze fotoprijs de Zilveren Camera gewonnen. Ze won de prijs voor een foto die ze maakte tijdens de uitvaart van Nelson Mandela.

De Zilveren Camera wordt al uitgereikt sinds 1949 maar nog nooit eerder won een vrouw de prijs. In het RTL 4 programma RTL Late Night vertelt Njiokiktjien dat ze het eigenlijk schandalig vindt dat zij de eerste vrouw in 65 jaar is die de prijs ontvangt. In een interview met de Volkskrant zegt ze dat ze waarschijnlijk evenveel vrouwelijke collega’s zou hebben gehad als ze vrachtwagenchauffeur was geweest. Ze denkt dat het beroep vrouwen misschien afschrikt, omdat het niet te combineren is met een gezinsleven.

Ze werd vorig jaar ook benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands. Ze bedacht dit jaar een ambitieus plan: om honderd jarigen te fotograferen, in de leeftijd van 1 tot en met 100. Met crowdfunding is het haar gelukt om het project te realiseren. Het boek 'Slagroomtaart en Slingers' zal november verschijnen. 

Bekijk hieronder de video van Ilvy over haar boek 'Slagroomtaart en Slingers'.