WOMEN Inc. ondersteunt brief over vrije keuze geboortezorg

WOMEN Inc. en andere vrouwenorganisaties hebben een brief van het Clara Wichmann Fonds ondersteund die aan Minister Schippers is verstuurd. In de brief wordt de minister gevraagd te wachten met het plan om verzekeraars op een nieuwe manier de geboortezorg in te laten kopen. Wij hebben de brief ondertekend omdat we ons inzetten om de kansen voor vrouwen te vergroten op gezondheid, waar het een beperking van kansen betreft laten wij van ons horen.

Door veranderingen minder keuzevrijheid
Omdat minister Schippers het geboortesysteem in Nederland op een andere manier wil gaan bekostigen wordt gevreesd dat de mogelijkheid voor zwangeren om vrij een verloskundige of gynaecoloog te kiezen verdwijnt. Zwangere vrouwen melden zich nu meestal rond zes weken zwangerschap bij een zorgverlener naar keuze, meestal de huisarts of de verloskundige. Halverwege de zwangerschap besluiten veel vrouwen waar ze graag willen bevallen. Momenteel is het mogelijk om naar een ziekenhuis van eigen keuze te gaan. Bovendien kan er tijdens de zwangerschap worden gewisseld van verloskundige praktijk, bijvoorbeeld vanwege verhuizing. 

'Keuzevrijheid in de zorg is een mensenrechtelijke waarborg, die niet alleen in het recht, maar ook in de praktijk moet worden bewerkstelligd. Alle vrouwen zijn anders en moeten daarom zelf kunnen kiezen van wie, hoe en waar ze geboortezorg ontvangen' aldus Anniek de Ruijter, voorzitter van het Clara Wichmann Fonds.

Bekijk wat WOMEN Inc. verder doet op het gebied van gezondheid!