Winst door het verschil te maken in de gezondheidszorg

WOMEN Inc. heeft zich de afgelopen jaren samen met de Alliantie Gender & Gezondheid ingezet voor het (h)erkennen van m/v verschillen om zo de kwaliteit van zorg te verbeteren. Wij hebben in kaart gebracht welke partijen er betrokken zijn in de zorg en op welke vlakken zij winst kunnen halen door te investeren in een gendersensitieve gezondheidszorg. Want alleen als alle verantwoordelijke professionals samen in actie komen kunnen we dit doel bereiken. Lees in dit artikel wat een gendersensitieve gezondheidszorg voor jou kan opleveren.

 

Het hele zorgveld bijeen
Op 7 maart heeft WOMEN Inc. de verschillende spelers in het zorgveld samen gebracht; waaronder zorgverleners, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties, werkgevers, farmaceuten, beleidsmakers, wetenschappers, studenten en media. Tijdens deze belangrijke bijeenkomst hebben we gekeken welke winst iedere partij kan behalen door te investeren in een gendersensitieve gezondheidszorg en samen met ons in actie te komen.

 

Effectievere gezondheidszorg
Er is te weinig bekend over de presentatie, diagnose en behandeling van veel ziekten bij vrouwen waardoor vrouwen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Zo wordt bijvoorbeeld 54% van de hartinfarcten van vrouwen niet herkend omdat de symptomen bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen. Door meer kennis over de vrouwspecifieke symptomen van ziekten krijgen vrouwen sneller de juiste diagnose en betere behandeling, waardoor de gezondheidszorg effectiever en efficiënter is. 

 

Kwaliteit van leven neemt toe
Hoewel vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen, brengen zij minder jaren in goede ervaren gezondheid door. De gemiddelde levensverwachting voor vrouwen ligt hoger dan voor mannen, maar de gezonde levensverwachting voor vrouwen ligt lager. Het verschil in levensverwachting zonder chronische ziekten, is zelfs bijna zeven jaar in het voordeel van mannen. Door meer kennis over vrouwen en het vrouwenlichaam zullen zij minder lang ziek zijn of met onverklaarde klachten rondlopen en gaat hun kwaliteit van leven vooruit.

 

Optimale participatie van vrouwen
Een zieke werknemer kost gemiddeld 250 euro per dag en ziekteverzuim kost werkgevers jaarlijks in totaal circa 13 miljard euro. In 2014 werkten 396.000 vrouwen niet vanwege ziekte en arbeidsongeschiktheid tegenover 242.000 mannen. Een kwalitatieve gezondheidszorg betekent een betere behandeling van ziekte bij vrouwen. Hierdoor is er minder ziekteverzuim onder vrouwen en kunnen ze sneller herstellen tot een optimale (arbeids)participatie.

 

Maatschappelijke business case
Ecorys heeft in opdracht van WOMEN Inc. en de Alliantie Gender & Gezondheid een effectenanalyse uitgevoerd om de maatschappelijke effecten van gendersensitieve gezondheidszorg in kaart te brengen. Hieruit is gebleken dat voor alle partijen op verschillende gebieden winst te behalen valt.

» Bekijk hier het volledige rapport over de winst van gendersensitieve gezondheidszorg.

 

Meer weten?
Benieuwd wat er nog meer te winnen valt? Bekijk hier alle feiten en voorbeelden over gender en gezondheid!